Életmód
Így segít a kenyér a fogyásban
Öt diétás hiba, amit el kell kerülni

Rossz kenyérfajta választása
A magas cukor- és zsírtartalmú fehér kenyér gyorsan megemeli a vércukorszintet, serkenti az étvágyat és elősegíti a zsírlerakódást.
A teljes kiőrlésű gabonák megbízható forrásai az izomépítő fehérjéknek és a jóllakottságot elősegítő rostoknak, valamint a B-vitaminoknak és ásványi anyagoknak, amelyek segítik a fogyást és a testsúlyszabályozást.
Kenyér vásárlásakor keresse a „100% teljes kiőrlésű” feliratot a címkén, és győződjön meg arról, hogy a teljes kiőrlésű liszt első összetevőként szerepel.
Jobb rozskenyeret vagy korpás kenyeret választani.
Kenyér hozzáadott cukorral
Hozzáadott cukor, különösen magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, sok bolti kenyérben megtalálható. Ahelyett, hogy stabilizálná a vércukorszintet, hirtelen emelkedést okoz.
Étkezés után jellemzően hirtelen leesik a vércukorszint, és morgó hang hallatszik a gyomorban.
Érdemes olyan kenyeret választani, amely adagonként 5 g vagy kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz.
Ne fogyasszon kenyeret szénhidrátban gazdag ételekkel
A túl sok szénhidrát (például tészta és burgonya) egyetlen étkezésben történő fogyasztása negatív egészségügyi hatásokkal járhat.
Tehát, ha kenyeret eszik, ne párosítsa szénhidrátban gazdag ételekkel. Ragaszkodjon egy adag szénhidráthoz étkezésenként vagy uzsonnánként – körülbelül három-öt óránként –, hogy segítse szabályozni a vércukorszintjét.
Túlzott mennyiség
A kenyér szénhidrátokat tartalmaz, és még a teljes kiőrlésű gabona is kalóriát tartalmaz. Ha többet eszünk belőle, mint amennyit elégetünk, a szervezet zsírként tárolja a plusz kalóriákat.
Ha az étrend kenyérrel van tele, akkor csökkenhet a hosszan tartó jóllakottságot biztosító fehérje- és zöldségfogyasztás.
A kenyeret könnyű nagy mennyiségben megenni, különösen szendvicsekben vagy vajjal/sajttal, és még csak nem is érződik sok kalóriának.
Ne fogyassza lefekvés előtt
Vacsora után a szervezet kevesebb energiát használ, így a felesleges kalóriák könnyen lerakódnak.
A kenyér, különösen a fehér vagy a vastag kenyér, gyorsan megemeli a vércukorszintet és serkenti a zsírlerakódást. Emellett az esti túlzásba vitt kenyérfogyasztás ronthatja az alvást, a nem elegendő vagy rossz alvás pedig lelassítja az anyagcserét és serkenti az étvágyat másnap.
Gyakran kenyeret esznek este vajjal, sajttal, kolbásszal vagy édességgel - ez tovább növeli a kalóriatartalmat, írja a Sports.kz.