Életmód
Így szagmentesítse a befőttesüvegeket
Nem mindig azt kapjuk, amire vártunk

Amikor a felbontott őszibarackbefőtt savanyúság ízű, esetleg fémes, rozsdás az illata és az aromája is, bizony joggal vagy csalódott. A befőzés, tartósítás nagy munka, nem jó érzés, ha a végeredmény nem lesz tökéletes – különösen, ha az ok a fedél, az üveg tetejének kellemetlen szaga. Mutatjuk az egyszerű trükköt, amivel minden tető olyan lesz, mint új korában.
Miért kellemetlen szagú a befőttesüveg teteje?
A magas hőmérsékletnek kitett üveg szagtalan, ám ugyanez nem mondható el a fedelekről, különösen, ha azokat elfelejtette sterilizálni. A szagokat ugyanis a fedelek szivacsként szívják fel. A savanyúságoknak, mint a csalamádé, a cékla, a paprika vagy a kovászos uborka olyan erős aromája van, hogy azt nagyon könnyen átveszi a fém tető és annak belseje. Mielőtt tehát lezárna egy újabb, befőttel teli üveget, vegye kezelésbe a kupakokat!
Ezektől a tetőktől szabaduljon meg
Mehet a szemétbe az a tető, amelyik:
- rozsdás;
- görbült a felülete;
- cakkos barázdás a felülete vagy egyéb hibák vannak rajta.
Amik maradnak, azokkal ez a teendő
A hibátlan tetők maradhatnak és egy egyszerű módszerrel az esetleges kellemetlen szagokkal is leszámolhat. Nem kell hozzá más, mint meleg víz és citromsav keveréke: öntsön két evőkanál citromsavat egy pohár vízhez, majd ezt a keveréket locsolja a fedelek belsejére. Hagyja állni kb. 10 percig, majd alaposan törölje át őket egy szivaccsal – írja a Mindmegette.
Szükség esetén a keverékhez még sót is tehet, így még hatékonyabb tisztítószert kap. Végül öblítse le a kupakokat, hagyja a levegőn megszáradni és már használhatja is a befőttek lezárására.