Életmód

Így szagmentesítse a befőttesüvegeket

Nem mindig azt kapjuk, amire vártunk

A befőzés szezonja még mindig tart, s aki rutinos benne, már biztosan elraktározott néhány finomságot a spájzba. A befőzésnél is előfordulnak azonban bakik, mégpedig a tető hibájából. Eláruljuk, mi a megoldás!

Így szagmentesítse a befőttesüvegeket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Iroz Gaizka

Amikor a felbontott őszibarackbefőtt savanyúság ízű, esetleg fémes, rozsdás az illata és az aromája is, bizony joggal vagy csalódott. A befőzés, tartósítás nagy munka, nem jó érzés, ha a végeredmény nem lesz tökéletes – különösen, ha az ok a fedél, az üveg tetejének kellemetlen szaga. Mutatjuk az egyszerű trükköt, amivel minden tető olyan lesz, mint új korában.

Miért kellemetlen szagú a befőttesüveg teteje?

A magas hőmérsékletnek kitett üveg szagtalan, ám ugyanez nem mondható el a fedelekről, különösen, ha azokat elfelejtette sterilizálni. A szagokat ugyanis a fedelek szivacsként szívják fel. A savanyúságoknak, mint a csalamádé, a cékla, a paprika vagy a kovászos uborka olyan erős aromája van, hogy azt nagyon könnyen átveszi a fém tető és annak belseje. Mielőtt tehát lezárna egy újabb, befőttel teli üveget, vegye kezelésbe a kupakokat!

Ezektől a tetőktől szabaduljon meg

Mehet a szemétbe az a tető, amelyik:

  • rozsdás;
  • görbült a felülete;
  • cakkos barázdás a felülete vagy egyéb hibák vannak rajta.

Amik maradnak, azokkal ez a teendő

A hibátlan tetők maradhatnak és egy egyszerű módszerrel az esetleges kellemetlen szagokkal is leszámolhat. Nem kell hozzá más, mint meleg víz és citromsav keveréke: öntsön két evőkanál citromsavat egy pohár vízhez, majd ezt a keveréket locsolja a fedelek belsejére. Hagyja állni kb. 10 percig, majd alaposan törölje át őket egy szivaccsal – írja a Mindmegette.

Szükség esetén a keverékhez még sót is tehet, így még hatékonyabb tisztítószert kap. Végül öblítse le a kupakokat, hagyja a levegőn megszáradni és már használhatja is a befőttek lezárására.

Kapcsolódó írásaink