Egészség

Napi ennyi kenyér egészséges

A reggeli zsemlétől az esti szendvicsekig – a kenyér igazi mindenes és az egyik legnépszerűbb étel

Minden népszerűsége ellenére valódi kenyérvita is folyik: Számos diéta, mint például az alacsony szénhidráttartalmú szénhidrát- és kenyérabsztinencia, valamint az intolerancia, például a cöliákia, biztosítja, hogy a gyakran glutént tartalmazó kenyeret teljesen ki kell iktatni az étrendből.

Napi ennyi kenyér egészséges
A kenyér és pékárut érdemes mértékkel fogyasztan
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Robert Michael

Sok gluténérzékeny ember teljesen nélkülözi a kenyeret. De aki kenyérevés után rosszul érzi magát, és például puffadást kap, annak nem feltétlenül kell gluténérzékenynek lennie.

Sokféle kenyér tartalmaz búzát, ami fájdalmat vagy puffadást okozhat például irritábilis bélben szenvedő betegeknél. A Hohenheimi Egyetem tanulmánya azt mutatja, hogy a kenyértészta sütés előtti pihenőideje jelentős szerepet játszik a későbbi kellemetlenségekben.

A kenyérben lévő búza puffadást okozhat

A búzatészta különösen speciális cukrokat, úgynevezett FODMAP-okat (fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok és poliolok) tartalmaz. Ezeket csak a vékonybél tudja rosszul feldolgozni, ezért az emésztés során kellemetlen gázok keletkeznek.

De minél tovább kel a tészta sütés előtt, annál emészthetőbb. Alig négy és fél óra elteltével az elemzett tészta csak az eredeti FODMAP-tartalom tíz százalékát tartalmazta, két óra múlva pedig csak 75 százalékot - írja a focus.de.

A kisebb, hagyományos pékségek még gyakrabban kínálják ezt a készítményt, mint a nagy láncok, ahol általában gyorsabbnak kell lennie.

Azok, akik teljes kiőrlésű gabonatermékeket esznek, tovább élnek.

Legyen szó hizlalásról vagy tápanyag-garantálóról - a gabona típusa nagy szerepet játszik a kenyérfogyasztásban.

A fehér lisztből készült termékek, például a pirítós kenyér vagy a croissant népszerűek, de kevés rostot tartalmaznak. Étkezés után a vércukorszint felemelkedik, de majdnem ugyanolyan gyorsan csökken, és visszatér az éhségérzet.

Ettől nemcsak gyorsabban éhes leszel, hanem többet is eszel.

A teljes kiőrlésű kenyér ezért egészségesebb választás, mert a benne lévő rost megduzzad a gyomorban, a jóllakottság érzése gyorsabban jelentkezik, és hosszabb ideig jóllakott is marad.

Ezenkívül többek között a Harvard Egyetem áttekintő tanulmánya azt mutatja, hogy a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása akár hosszabb élettartamot is eredményezhet.

A teljes kiőrlésű termékek megelőzik az olyan gyakori betegségeket, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák. Például a kutatók azt találták, hogy azoknál az alanyoknál, akik naponta 48 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, 20 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik kevés vagy egyáltalán nem fogyasztottak teljes kiőrlésű gabonatermékeket.

Egészséges snack: Válassza ki a megfelelő öntetet

A kenyér típusa mellett az öntet is meghatározó. Természetesen az édes kenhető krémek, például a lekvár, a diós nugátkrém és hasonlók jó ízűek. Ugyanakkor magas a zsír- és cukortartalmuk is, és nem feltétlenül szabad naponta megtalálható a kiegyensúlyozott étrendben.

Egészségesebb, mégis finom alternatívák közé tartozik a hummus vagy a túró. Salátalevéllel és néhány szelet paradicsommal vagy uborkával díszítve a vacsora nemcsak ízében, hanem vizuálisan is változatosabb.

Kapcsolódó írásaink