Egészség
Ez az egészségre legkárosabb kenyér
Figyeljen az összetételre

Fehér kenyér kiváló minőségű lisztből
A leggyakoribb és sajnos az egyik legkevésbé hasznos kenyérfajta a közönséges fehér kenyér – a legmagasabb minőségű búzalisztből készült cipók, bagettek. Az ilyen liszt előállítása során a gabonát alaposan megtisztítják a héjtól (korpától) és a csírától – pontosan azoktól a részektől, amelyek a rostok, B-vitaminok, ásványi anyagok (mint a magnézium, cink) és egyéb hasznos anyagok oroszlánrészét tartalmazzák.
Mit kapunk cserébe? Egy olyan terméket, amely főként „gyors” szénhidrátokból (keményítő) áll. Az ilyen kenyér gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami az inzulin hirtelen felszabadulását idézi elő, majd – ugyanilyen gyors cukorcsökkenést, ami az éhség gyors visszatérését okozza. A fehér kenyér rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával. Ezenkívül gyakran cukrot és túlzott mennyiségű sót adnak hozzá az íz és az állag javítása érdekében, ami szintén nem tesz jót a szív- és érrendszernek.
Édes péksütemények és „hosszan játszó” pirítósok
Különös figyelmet érdemelnek az ipari gyártású édes kiflik, muffinok, bagelek, croissant-ok. Ezeket a termékeket gyakran nassolnivalónak tekintik, de valójában desszertnek számítanak. Nemcsak fehér lisztet, hanem nagy mennyiségű cukrot, margarint vagy más, nem túl egészséges zsírokat (beleértve a transzzsírokat is), valamint tartósítószereket és ízfokozókat is tartalmaznak. Minimális a tápértékük, de maximális a kalóriatartalmuk és a potenciálisan káros hatásuk.
A csomagolt pirítós kenyértől is óvakodjon. Lágy, „légies” állagát és hosszú eltarthatóságát gyakran finomított liszt, hozzáadott cukor, tartósítószerek és különböző emulgeálószerek és stabilizátorok használatával érik el.
Figyeljen az összetételre
Sokan azt hiszik, hogy a kenyér sötét színe automatikusan azt jelenti, hogy jót tesz. Ez azonban nem mindig van így. Egyes gyártók karamellszínezékkel vagy malátával színezik a kenyeret, hogy „egészséges” kinézetet adjanak neki, és ugyanazt a fehér lisztet vagy kis mennyiségű teljes kiőrlésű lisztet használnak hozzá.
A legfontosabb szabály tehát, hogy olvassuk el a címkén szereplő összetételt. Olyan kenyeret keressünk, amelyen az áll, hogy „teljes kiőrlésű liszt” (búza, rozs), „teljes kiőrlésű rozsliszt” vagy legalább első vagy másodosztályú liszt, amely több tápanyagot tartalmaz, mint a csúcsminőségű liszt. Figyeljen a cukor- és sótartalomra.
Milyen kenyeret érdemes választani?
Szerencsére a boltokban egészséges alternatívák is kaphatók:
Teljes kiőrlésű kenyér
Fehérítetlen gabonából készül, rostokban és tápanyagokban gazdag.
Rozskenyér
Különösen teljes kiőrlésű lisztből készül, általában alacsonyabb a glikémiás indexe.
Savanyú kenyér
Az erjesztési folyamat javíthatja az ásványi anyagok felszívódását. A minőség a felhasznált liszttől függ.
Kenyér korpa, magvak, diófélék hozzáadásával
Ez egy további rost- és egészséges zsírforrás (de ellenőrizze a kenyér alapját).