Életmód
Hét fűszer, ami segít az edzés utáni regenerálódásban
Figyeljünk az adagolásra, és arra, kinek ajánlják

Az olyan nyilvánvaló tényezőkön kívül, mint a kiegyensúlyozott étrend, a masszázs, a megfelelő alvás és a fizioterápiás módszerek (beleértve az infravörös lámpákat vagy a krioterápiát), a szövetek regenerálódásának és az anyagcsere normalizálódásának folyamatát pozitívan befolyásolhatják az étrend elemei – különösen a fűszerek és ízesítők.
Kurkuma (Curcuma longa)
A fűszer fő hatóanyaga, a kurkumin erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolja a gyulladáskeltő anyagok aktivitását, csökkenti az oxidatív stresszt, lassítja az izomrostok károsodását intenzív edzés után. A kurkuma hozzáadható zöldség- és húsételekhez, pörköltekhez, levesekhez, valamint az úgynevezett „aranytejhez” (növényi tej és fűszerek keveréke, amely gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatású) is.
A jobb felszívódás érdekében a kurkumint fekete borssal kell kombinálni, amely piperint tartalmaz – ez 20-szorosára növeli a kurkumin biohasznosulását. Az ajánlott adag napi 300-500 mg anyag, ami fűszer formájában napi 5 g kurkumának felel meg. Epehólyag-betegség, gyomorfekély és nyombélfekély esetén nem ajánlott a fűszer használata. Terhesség és szoptatás alatt – megengedett, de mértékkel.
Gyömbér (Zingiber officinale)
A gyömbér gingerolokat és shogaolokat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású vegyületek. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér fogyasztása csökkenti a gyulladásos markereket és enyhíti az izomfájdalmat excentrikus edzés (izomnyújtó) után. A fűszert teához, turmixokhoz, zöldség- és húsételekhez, pácokhoz adják. Frissen és szárított por formájában is hatékony.
Az ajánlott adag napi 1-2 g por vagy 10-15 g friss gyökér. A kiegészítőt naponta, vagy intenzív testmozgás után három-hat napig kell bevenni. A gyömbér ellenjavallt gyomorfekély, magas savtartalmú gyomorhurut és véralvadásgátlók szedése esetén.
Fahéj (Cinnamomum verum)
A fahéj javítja az inzulinérzékenységet, stabilizálja a vércukorszintet, és segít helyreállítani az energia-anyagcserét. Enyhe gyulladáscsökkentő hatása van, és segít az izomglikogén helyreállításában. A fűszert gyakran adják zabkásához, teához, desszertekhez, túróhoz, süteményekhez és koktélokhoz.
Fontos a ceyloni fahéj használata, mivel a kasszia kumarint tartalmaz, amely nagy dózisban potenciálisan mérgező a májra. A ceyloni fahéjat általában Ceylon fahéjként vagy Cinnamomum verumként címkézik. Ha nincs ilyen felirat, keressen világosbarna, vékony, többrétegű rudakat vagy enyhébb, édesebb aromájúakat.
A fűszer ajánlott adagja legfeljebb napi 1 teáskanál (2-3 g). Májbetegség esetén óvatosan alkalmazza a kiegészítőt. Várandós nők és véralvadási zavarokban szenvedők számára a fahéj ellenjavallt.
Fekete bors (Piper nigrum)
A paprika fő hatóanyaga, a piperin fokozza más biológiailag aktív anyagok (például a kurkumin és a Q10 koenzim) biohasznosulását, serkenti az emésztőenzimek kiválasztását és javítja a vér mikrokeringését. A borsot univerzális fűszerként használják húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, levesekhez, salátákhoz és szószokhoz.
A fűszerkeverék ajánlott adagja nem haladja meg a napi 1 g-ot (kb. 1/3 teáskanál). A kiegészítő szedése nem ajánlott gyomorhurut, gyomorfekély és egyéni intolerancia esetén. A fekete bors fokozhatja a gyógyszerek (antikoagulánsok, antibiotikumok, antidepresszánsok stb.) hatását, növelve a mellékhatások kockázatát.
Kardamom (Elettaria cardamomum)
Görcsoldó, enyhe gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Segít normalizálni az emésztést, csökkenteni a stressz-szintet és stabilizálni a vegetatív idegrendszert, ami felgyorsítja a szervezet regenerálódását testmozgás után. A kardamom teához, kávéhoz, tejhez, keleti konyhához, zabkásához és péksüteményekhez adható.
Az ajánlott adag napi 1-2 g (több mag), különösen megerőltető edzés után három-öt napig. Ha rendszeresen tervezi szedni a kiegészítőt, elegendő napi 0,5-0,7 g fogyasztása. A fűszerkeverék fogyasztása epekőbetegség esetén nem ajánlott.
Sáfrány (Crocus sativus)
Krocint és szafranált tartalmaz, melyek kifejezett antioxidáns és neuroprotektív hatású anyagok. Elősegíti a központi idegrendszer helyreállítását mentális és érzelmi fáradtság után, csökkenti a szorongást, normalizálja az alvást és a hangulatot. Rizses ételekben, levesekben, italokban, valamint tejtermékek és desszertek adalékanyagaként használják.
A megfelelő adag napi 25-30 mg. A hatékonyságot rövid távú (legfeljebb egy hétig tartó) használat esetén is igazolták. A sáfrány terhesség alatt ellenjavallt, nagy dózisban (5 g-nál több) mérgező lehet.
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Javítja a vérkeringést, enyhe fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A rozmaringkivonat elősegíti az izmok regenerálódását és csökkenti a laktátszintet (tejsav, amely a szervezetben az izomszövetben lejátszódó oxidatív reakció eredményeként képződik) edzés után. A fűszerkeverék alkalmas hús, burgonya, zöldségek sütéséhez, forrázatként vagy víz adalékanyagaként is használható.
Az ajánlott adag legfeljebb 4 g szárított rozmaring naponta. Forrázat – 1 teáskanál 200 ml vízhez, naponta legfeljebb kétszer. A rozmaring ellenjavallt epilepszia és magas vérnyomás esetén (az illóolajok stimuláló hatása miatt) – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.