Életmód

Az új szuperélelmiszer, Makhana, amit a nyugat már imád

Az egészséges nassolás új csillaga Indiából

Az egészségtudatos világ új kedvence a fox nuts, vagyis a makhana, egy apró vízi mag, amely Indiából indult hódító útjára, és ma már a nyugati trendlisták élére tört. Tudományosan igazolt előnyei, ropogós textúrája és egyszerű elkészítése miatt sokan „az egészséges popcorn” címen is emlegetik.

Az új szuperélelmiszer, Makhana, amit a nyugat már imád
Pirított fox nuts (makhana) egy rusztikus fa tálban, meleg tónusú fa felületen, természetes fényben
Fotó: A kép mesterséges intelligencia által generálva

Egy apró mag nagy története

„Az egészsége a tányérján kezdődik” - tartja az indiai mondás, és ha valami megtestesíti ennek az állításnak igazságalapját akkor az a fox nuts. Képzeljünk magunk elé egy tavat, melynek mélyén lótuszhoz hasonló növények levelei lebegnek. A levelek alatt, a víz sűrűjében apró, kemény magok növekednek. Ezek a Euryale ferox magjai, más néven makhana, amely évszázadok óta a helyi konyha és gyógyászat része.

Makhana nélkül nincs igazi indiai vallási ünnep, állítólag még a hindu templomi felajánlások közt is gyakran szerepel, mert „tiszta” ételnek számít. És hogyan került a TikTokra és a BBC Food cikkeibe? Ennek a titka már viszont a 21. századi globalizáció történetében keresendő.

Mi az a fox nut (makhana)?

  • Eredete: Főként Indiában és Délkelet-Ázsiában gyűjtik.
  • Megjelenése: Apró, fehér, puffadt magok, amelyek pirítás után könnyű, roppanós snackké válnak.
  • Felhasználása: Hagyományosan ájurvédikus gyógyászatban használták, ma már salátákban, joghurtban, levesalapként és „egészséges popcornként” is szerepet kap.

Tudományosan igazolt előnyök

A Journal of Food Science and Technology 2020-as kutatása szerint a makhana rendszeres fogyasztása javíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat. De valójában ez csak a jéghegy csúcsa:

  • Magas antioxidáns-tartalma miatt lassíthatja az öregedési folyamatokat.
  • Alacsony kalóriatartalma miatt ideális diétás nassolnivaló.
  • Ájurvédikus források szerint csökkenti a gyulladást és támogatja a veseműködést.

A pillanat, amikor trend lett

A fordulópont 2025 elején következett be. A New Atlas rangsorolásában a „Superfoods of the Year” listáján tűnt fel a fox nuts, majd a Well+Good wellness magazin egy egész cikket szentelt neki „a következő nagy dobás” címmel. Közben a TikTokon és az Instagramon influenszerek kezdtek videókat posztolni arról, hogyan pirítják meg egy serpenyőben, majd szórják meg chilivel vagy matcha-porral. Egy indiai szakács így viccelődött egy londoni videóban:

– „Ez nem popcorn, ez az évezredes popcorn!”
– „És drágább is” – felelt rá nevetve a műsorvezető.

Mi is bemutatunk egy egyszerű receptet, amely gyorsan elkészíthető. Tehát a pirított makhana kurkumával és chilivel, receptje a következő:

Hozzávalók:

  • 1 csésze fox nuts
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ¼ teáskanál chili por
  • Só ízlés szerint

Elkészítése:

1. Hevítse fel az olajat egy serpenyőben.

2. Adjon hozzá a fox nutsot, és pirítsa 5–7 percig, amíg ropogós nem lesz.

3. Szórja rá a fűszereket, keverje össze, és azonnal tálalhatja.

Ennyi. Egészséges, gyors és nagyon vigyázzanak mert veszélyesen addiktív étel, nem fogja tudni a nassolást abbahagyni.

Hol szerezhető be Magyarországon?

  • Bio boltokban és ázsiai élelmiszerüzletekben.
  • Online, kisebb webshopok, nagyobb forgalmazók kínálatában.
  • Kapható natúr, pirított és fűszerezett formában, a natúr változat a legjobb alap saját ízesítéshez.

Mit kell még tudnunk a fox nutsról?

– A fox nuts tényleg szuperélelmiszer?
Igen, tudományos kutatások és hagyományos gyógyászati feljegyzések egyaránt alátámasztják egészségügyi előnyeit.

– Mindenki fogyaszthatja?
Igen, de ha valaki dió- vagy magallergiás, érdemes előbb óvatosan kipróbálni.

– Miben más, mint a popcorn?
Kevesebb zsír, magasabb fehérjetartalom, és nincs benne kukorica – ami sok diétában előny.

A fox nuts története emlékeztet arra, hogy a világ legizgalmasabb gasztronómiai kincsei néha csendben, évszázadokon át a víz alatt rejtőznek, míg valaki ki nem halássza őket, és meg nem mutatja a világnak. Talán ideje egy csésze makhanával kezdeni a napot, ha másért nem, azért, hogy egy korty tea mellett elmerüljünk azon merengve, hogy a következő nagy ételtrend már most is ott lapulhat egy távoli tó fenekén.

Kapcsolódó írásaink