Életmód
Ételek, amelyek javítják a bőr állapotát
A krémek és táplálékkiegészítők nem segítenek

Az életkorral (25-30 éves kor között) a kollagénszintézis szintje fokozatosan csökkenni kezd - évente körülbelül 1-1,5%-kal. A III-as típusú kollagén különösen gyorsan eltűnik - ez teszi a bőrt fiatalossá és rugalmassá. De nem csak az életkorral van így. A kollagént az UV-sugarak, a cukor, a stressz, az alkohol, a dohányzás és még a mozgásszegény életmód is elpusztítja.
A krémek és táplálékkiegészítők nem segítenek
Nem számít, mennyi kollagénkrémet ken az arcára, az nem fog tudni átjutni a bőr védelmi vonalán. A molekulái túl nagyok ahhoz, hogy bejussanak a bőrbe, ahol a szintézis nagy része zajlik.
A kollagén-kiegészítők sem csodaszerek. Igen, a hidrolizált kollagén valóban jól felszívódik, de aminosavakra (glicin, prolin, lizin és mások) bomlik le, amelyeket a szervezet prioritás szerint oszt el: izmok, ízületek, szövetek gyógyulása. Nincs garancia arra, hogy ezek "bejutnak" a bőrbe.
„Mindenki szeretné megőrizni vagy pótolni a kollagént, de nem mindenki gondol arra, hogy megújulásának fő forrása nem egy tégely krém vagy kapszula, hanem a mindennapi élelmiszer. A ráncok és a petyhüdtség nemcsak az életkorral, hanem a szervezetben lévő kulcsfontosságú mikroelemek hiánya miatt is megjelenik” – mondja a szakember.
Ezenkívül a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők szinte mindig nem tartalmazzák a fő „szövetségeseket” – vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Nélkülük pedig egyszerűen nem tud új kollagén képződni.
Az igazi fiatalság forrása
Az étrend az, ahol az igazi, élő kollagén felépül. Nemcsak a fehérjék fontosak a szintéziséhez, hanem számos további anyag is.
Fehérjék és aminosavak
A kollagén fő „építőkövei” az aminosavak. Ezeket a következőkből nyerhetjük:
- tojás, csirke, hal (különösen tőkehal és lazac),
- túró, hús, hüvelyesek (csicseriborsó, bab, lencse),
- tofu.
Különösen fontos a treonin aminosav, amely nélküle a szintézis lehetetlen.
C-vitamin
Aktiválja a prolin hidroxiprolinná való átalakulását, amely az erős rostok kritikus összetevője. Hol található meg:
- csipkebogyó, kaliforniai paprika, fekete ribizli,
- kivi, citrusfélék, eper,
- brokkoli, kelbimbó, zöldségek.
Ásványok
- Szilícium - a rosterősségért (zabpehely, barna rizs, banán).
- Réz - összeköti a kollagént az elasztinnal (máj, szezámmag, gombák, tenger gyümölcsei).
- Cink - aktiválja a szintézist (hús, tojás, magvak, lencse).
Antioxidánsok és Omega-3
- Az antioxidánsok (bogyós gyümölcsökben, zöldségekben, zöld teában, étcsokoládéban) védik a kollagént a pusztulástól.
- Az omega-3 zsírsavak (lazac, chia, dió) csökkentik a gyulladást és javítják a bőr hidratáltságát.
Hialuronsav és víz
A hialuronsav a kollagén mellett tartja meg a nedvességet. De csak akkor működik, ha elegendő víz és ásványi anyag van jelen, különösen magnézium és szilícium. Tehát igyon vizet - írta meg a Pravda.