Életmód

Ételek, amelyek javítják a bőr állapotát

A krémek és táplálékkiegészítők nem segítenek

A kollagén a szervezet fő építőfehérjéje. Felelős a szalagok és csontok erősségéért, az ízületek rugalmasságáért, és természetesen a bőr rugalmasságáért és simaságáért. A kollagén legnagyobb tartalékai a bőrben koncentrálódnak (akár 75%-ban), valamint az inakban, szalagokban, porcokban és csontokban.

Ételek, amelyek javítják a bőr állapotát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Az életkorral (25-30 éves kor között) a kollagénszintézis szintje fokozatosan csökkenni kezd - évente körülbelül 1-1,5%-kal. A III-as típusú kollagén különösen gyorsan eltűnik - ez teszi a bőrt fiatalossá és rugalmassá. De nem csak az életkorral van így. A kollagént az UV-sugarak, a cukor, a stressz, az alkohol, a dohányzás és még a mozgásszegény életmód is elpusztítja.

A krémek és táplálékkiegészítők nem segítenek

Nem számít, mennyi kollagénkrémet ken az arcára, az nem fog tudni átjutni a bőr védelmi vonalán. A molekulái túl nagyok ahhoz, hogy bejussanak a bőrbe, ahol a szintézis nagy része zajlik.

A kollagén-kiegészítők sem csodaszerek. Igen, a hidrolizált kollagén valóban jól felszívódik, de aminosavakra (glicin, prolin, lizin és mások) bomlik le, amelyeket a szervezet prioritás szerint oszt el: izmok, ízületek, szövetek gyógyulása. Nincs garancia arra, hogy ezek "bejutnak" a bőrbe.

„Mindenki szeretné megőrizni vagy pótolni a kollagént, de nem mindenki gondol arra, hogy megújulásának fő forrása nem egy tégely krém vagy kapszula, hanem a mindennapi élelmiszer. A ráncok és a petyhüdtség nemcsak az életkorral, hanem a szervezetben lévő kulcsfontosságú mikroelemek hiánya miatt is megjelenik” – mondja a szakember.

Ezenkívül a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők szinte mindig nem tartalmazzák a fő „szövetségeseket” – vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Nélkülük pedig egyszerűen nem tud új kollagén képződni.

Az igazi fiatalság forrása

Az étrend az, ahol az igazi, élő kollagén felépül. Nemcsak a fehérjék fontosak a szintéziséhez, hanem számos további anyag is.

Fehérjék és aminosavak

A kollagén fő „építőkövei” az aminosavak. Ezeket a következőkből nyerhetjük:

  • tojás, csirke, hal (különösen tőkehal és lazac),
  • túró, hús, hüvelyesek (csicseriborsó, bab, lencse),
  • tofu.

Különösen fontos a treonin aminosav, amely nélküle a szintézis lehetetlen.

C-vitamin

Aktiválja a prolin hidroxiprolinná való átalakulását, amely az erős rostok kritikus összetevője. Hol található meg:

  • csipkebogyó, kaliforniai paprika, fekete ribizli,
  • kivi, citrusfélék, eper,
  • brokkoli, kelbimbó, zöldségek.

Ásványok

  • Szilícium - a rosterősségért (zabpehely, barna rizs, banán).
  • Réz - összeköti a kollagént az elasztinnal (máj, szezámmag, gombák, tenger gyümölcsei).
  • Cink - aktiválja a szintézist (hús, tojás, magvak, lencse).

Antioxidánsok és Omega-3

  • Az antioxidánsok (bogyós gyümölcsökben, zöldségekben, zöld teában, étcsokoládéban) védik a kollagént a pusztulástól.
  • Az omega-3 zsírsavak (lazac, chia, dió) csökkentik a gyulladást és javítják a bőr hidratáltságát.

Hialuronsav és víz

A hialuronsav a kollagén mellett tartja meg a nedvességet. De csak akkor működik, ha elegendő víz és ásványi anyag van jelen, különösen magnézium és szilícium. Tehát igyon vizet - írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink