Életmód

Tengeri só vagy sima só

Melyik só egészségesebb?

A tengeri, a rózsaszín és más típusú só gyakorlatilag nem különbözik a hagyományos asztali sótól – mondja Sarah Pombo táplálkozási szakértő.

Tengeri só vagy sima só
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Szerinte bizonyos sófajtákat, például a tengeri sót, gyakran „természetesebbnek” és egészségesebbnek gondolják ásványianyag-tartalmuk miatt. Azonban, ahogy a szakember megjegyzi, az ilyen termékek kálium- és magnéziumtartalma olyan alacsony, hogy nem lehet komolyan számítani az előnyökre. Ha valóban szüksége van valakinek mikroelemekre, könnyebb gyümölcsökből kinyerni azokat – jegyzi meg.

Az orvos hangsúlyozza: bármilyen só potenciálisan káros az egészségre, ha túlzottan fogyasztják. Az ajánlott napi bevitel legfeljebb 6 gramm. Ha ezt a határértéket túllépik, megnő a magas vérnyomás és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata. A legújabb tanulmányok szerint a legtöbb ember körülbelül 40%-kal több sót fogyaszt a normálisnál – hangsúlyozza Pombo.

A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy csökkentsük a sóbevitelt azáltal, hogy gyakrabban főzünk otthon, és kerüljük a félkész és készételeket.

Kapcsolódó írásaink