Életmód
Tengeri só vagy sima só
Melyik só egészségesebb?

Szerinte bizonyos sófajtákat, például a tengeri sót, gyakran „természetesebbnek” és egészségesebbnek gondolják ásványianyag-tartalmuk miatt. Azonban, ahogy a szakember megjegyzi, az ilyen termékek kálium- és magnéziumtartalma olyan alacsony, hogy nem lehet komolyan számítani az előnyökre. Ha valóban szüksége van valakinek mikroelemekre, könnyebb gyümölcsökből kinyerni azokat – jegyzi meg.
Az orvos hangsúlyozza: bármilyen só potenciálisan káros az egészségre, ha túlzottan fogyasztják. Az ajánlott napi bevitel legfeljebb 6 gramm. Ha ezt a határértéket túllépik, megnő a magas vérnyomás és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata. A legújabb tanulmányok szerint a legtöbb ember körülbelül 40%-kal több sót fogyaszt a normálisnál – hangsúlyozza Pombo.
A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy csökkentsük a sóbevitelt azáltal, hogy gyakrabban főzünk otthon, és kerüljük a félkész és készételeket.