Életmód

Milyen hatása van az almának és a paradicsomnak a tüdőre?

Több éves tanulmány eredményei

Amerikai orvosok publikálták egy tízéves tanulmány eredményeit, amelyek megerősítik, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű almát és paradicsomot fogyasztó korábbi dohányosok tüdőfunkciója gyorsabban helyreáll.

Milyen hatása van az almának és a paradicsomnak a tüdőre?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

A gyógyulási arányokban a legfontosabb különbség azoknál figyelhető meg, akik naponta legalább két paradicsomot és háromnál több gyümölcsöt esznek. Ugyanakkor a tudósok külön vizsgálták a konzerv és a hőkezelt élelmiszerek hatását, de azt találták, hogy ezeknek szinte nincs pozitív hatásuk a tüdőre.

Még azoknál az embereknél is, akik soha nem dohányoztak, az alma és a paradicsom lelassíthatja a tüdőfunkció életkorral összefüggő hanyatlását. A tanulmány eredményeit az European Respiratory Journal című folyóiratban tették közzé.

A 2002-ben kezdődött tanulmányban három európai ország 680 lakosa vett részt. Az önkéntesek kérdőíveket töltöttek ki, tüdőkapacitásukat és légzésszámukat pedig kétszer, 10 éves időközönként mérték. Emellett elemezték a különféle gyümölcsök fogyasztását is.

A szakértők szerint a pozitív hatást a paradicsomban és gyümölcsökben található antioxidánsok magyarázzák: rendszertelen fogyasztás esetén gyakorlatilag nincs hatással az egészségre, de szisztematikus és hosszú távú fogyasztás esetén jelentősen lelassítják a légzőrendszer életkorral összefüggő patológiáinak kialakulását, sőt, segítenek csökkenteni a korábbi dohányzás okozta károkat. Ahogy a munka szerzői megjegyzik, ezeket az eredményeket fontos figyelembe venniük az orvosoknak, amikor étrendi ajánlásokat tesznek a korábbi dohányosok számára.

Kapcsolódó írásaink