Életmód
Divatos, de veszélyes trendek a diétás világban
Többet ártanak, mint használnak

Tíz elavult diétás szabály, amelyeket érdemes elfelejteni
A fogyókúrázók világában hosszú ideig bizonyos szabályok számítottak megkérdőjelezhetetlennek – ma azonban tudjuk, hogy ezek közül több egészségtelen vagy egyenesen veszélyes lehet.
-
A radikális diéták gyors eredményeket hoznak
A túlzott megszorítások lelassítják az anyagcserét, vészreakciót váltanak ki a szervezetből, és szinte mindig jojó-effektushoz vezetnek. Hosszú távú eredmény csak fokozatos, kiegyensúlyozott életmódváltással érhető el. -
Estére tilos szénhidrátot fogyasztani
A legújabb kutatások szerint az esti szénhidrátbevitel önmagában nem hizlal – sokkal fontosabb a minőség (pl. teljes kiőrlésű gabonák) és a mennyiség. A mértékletes, rostban gazdag vacsorák nem akadályozzák a fogyást. -
A „light” és diétás termékek egészségesebbek
A zsírt gyakran cukorra vagy adalékanyagokra cserélik ezekben a termékekben, ami fokozhatja az étvágyat és nem biztosít megfelelő teltségérzetet. A természetes, feldolgozatlan élelmiszerek továbbra is a legjobb választást jelentik. -
Minél kevesebbet eszik, annál jobb
Az éhezés nem vezet tartós eredményhez – inkább fokozza az éhségrohamokat. A magas fehérje- és rosttartalmú, laktató ételek segítenek a kiegyensúlyozott táplálkozásban és a hosszú távú súlykontrollban. -
A kalóriaszámolás mindennél fontosabb – a tápanyagok nem számítanak
A puszta kalóriaszám figyelése félrevezető lehet. A fehérje például elősegíti a teltségérzetet, védi az izomzatot, és csökkenti a sóvárgást. A minőségi tápanyagbevitel alapvető fontosságú. -
Ötszöri étkezés kötelező
Az újabb kutatások szerint a hosszabb étkezési szünetek – például időszakos böjt vagy napi három étkezés – pozitív hatással lehetnek az anyagcserére és a zsíranyagcserére. -
Turmixok és porok helyettesíthetik a főétkezéseket
Az ilyen termékek nem nyújtanak teljes értékű tápanyagellátást, hosszú távon nem fenntarthatók, és nem támogatják a valódi, egészséges étkezési szokások kialakítását. -
Kedvenc ételeiről teljesen le kell mondania
A teljes tiltás csak fokozza a sóvárgást. A mértékletes élvezet – akár desszertek esetén is – segít fenntartani a motivációt és elkerülni a visszaeséseket. -
A kalóriák csökkentése mindenáron fontosabb, mint a tápérték
A mennyiség helyett a minőségre érdemes figyelni. A tápanyagdús, kiegyensúlyozott ételek biztosítják a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. -
A fogyás csak kemény önfegyelemmel és bűntudattal működik
A modern szemlélet szerint a hosszú távú siker önismeretre, pozitív hozzáállásra és reális célokra épül – nem önsanyargatásra. A testre szabott, egészséges rutinok fenntarthatók és hatékonyak.
Divatos, de veszélyes trendek a diétás világban
A fogyókúra nemcsak a múltban volt tele tévhitekkel – a mai népszerű trendek között is akadnak, amelyek tudományos szempontból vitathatók vagy akár károsak.
-
„Fogyasztóinjekciók” (GLP-1-analógok, pl. Ozempic)
Eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztették ki őket. Az egészségesek körében való alkalmazás nemcsak indokolatlan, de mellékhatásokkal is járhat: visszahízás, függőség, pszichés problémák. -
Veszélyes „kihívások” a közösségi médiában
TikTokon és Instagramon egyre több a szélsőséges „kihívás”: napi 500 kalória alatti étrend, komplett élelmiszercsoportok elhagyása, sőt élősködők (pl. galandféregkapszulák) használata. Ezek súlyos testi és lelki károsodást okozhatnak. -
Paleolit és extrém „méregtelenítő” diéták
A teljes gabona-, tej- és hüvelyesmentesség nem bizonyítottan hasznos, de gyakran rost- és mikrotápanyag-hiányhoz vezet. A drága „detox-kúrák” tudományos alap nélkül hirdetnek csodákat, gyakran puszta pénzkidobás. -
Extrém fehérjediéták (pl. Dukan-módszer)
A szinte kizárólag fehérjére épülő étrend hosszú távon megterheli a veséket és az emésztőrendszert, ráadásul tápanyaghiányt okozhat. A szénhidrátok teljes kizárása nem fenntartható vagy ajánlott. -
Táplálékkiegészítők, turmixok mint fő étkezések
Bár rövid távon fogyást okozhatnak, hosszú távon gyengítik a szervezetet és táplálkozási hiányállapotokat idézhetnek elő. Teljes értékű étkezést nem helyettesítenek.