Életmód

Hányszor lehet vizet forralni vízforralóban?

Meglepő válasz

Valóban károssá teszi a vizet az újraforralás? Vajon a forralások száma befolyásolja a minőségét és az ízét? Ezek a kérdések sokakat foglalkoztatnak, akik törődnek az egészségükkel – írja az Rbc.ua.

Hányszor lehet vizet forralni vízforralóban?
A vízforraló sem tart ki élethosszig
Fotó: NorthFoto

A „holt” víz mítosza: vajon a víz elveszíti tulajdonságait?

Egy népszerű mítosz szerint a víz újraforralása „halottá” teszi, megfosztva minden jótékony tulajdonságától, vagy akár veszélyessé is. Ez az elképzelés gyakran kapcsolódik a víz „szerkezetének” és „memóriájának” fogalmához, amelynek nincs tudományos alapja.

A víz egy H₂O kémiai vegyület. Forraláskor megváltoztatja halmazállapotát (gőzzé alakul), de kémiai képlete változatlan marad. A víz nem válhat „halottá” vagy „élővé” misztikus értelemben. A vízben található ásványi anyagok nem tűnnek el, csak a koncentrációjuk változik.

Mi történik a vízzel, ha újra forraljuk?

A víz újraforralásakor az egyetlen jelentős hatás az ásványi sók és néhány más vegyület koncentrációjának változása.

Megnövekedett ásványianyag-koncentráció

Amikor a víz elpárolog (minden forrásnál), az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium (amelyek vízkövet képeznek), nem párolognak el vele. Ezek a fazékban maradnak, és a benne maradó vízben koncentrációjuk megnő.

Ez vízkőképződéshez vezet a vízforraló falán. Maga a vízkő lenyelés esetén nem káros az egészségre, de ronthatja az italok ízét és csökkentheti a vízforraló hatékonyságát, növelve a melegítési időt és az energiafogyasztást.

Elméletileg ugyanazon víz többszöri (tízszeres vagy százszori) forralása olyan magas ásványianyag-koncentrációhoz vezethet, hogy a víz keserűvé vagy „kellemetlen” ízűvé válik. A mindennapi életben azonban, amikor naponta többször friss vizet adunk hozzá vagy vízforralót használunk, szinte lehetetlen elérni ezt a kritikus koncentrációt.

Oxigén eltávolítása

Forráskor a víz elveszíti az oldott oxigént. Ez befolyásolja a víz ízét: „frissnek” vagy „lagyosnak” tűnhet. Ezért ajánlott friss, éppen forralt vizet használni a tökéletes tea vagy kávé elkészítéséhez.

Klór és vegyületei (csapvízhez)

Ha csapvizet használ, az klórt tartalmazhat. Amikor először felforralja, a klór nagy része elpárolog.

Újraforraláskor, ha mégis marad klór, az reakcióba léphet a vízben lévő szerves anyagokkal, és trihalometánokat képezhet. Ezek koncentrációja azonban általában olyan alacsony, hogy mértékletes fogyasztás esetén nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot. A víz forralás előtti szűrése jelentősen csökkenti ezt a kockázatot.

Hányszor biztonságos vizet forralni?

Gyakorlatilag korlátlan számú alkalommal, figyelembe véve a fenti tényezőket.

A legtöbb csapvizet vagy szűrt vizet használó ember számára a vízforralóban történő napi többszöri, vagy akár több egymást követő napon történő újraforralás nem jelent egészségügyi kockázatot.

Koncentráljon az ízre és a minőségre:

Ha észreveszi, hogy a víz más ízt vesz fel (keserűvé, ízetlenné válik), ez annak a jele, hogy jobb friss vizet használni.

Ha a vízforralódon sok vízkő rakódik le, az befolyásolhatja az ízét és a teljesítményét is. Rendszeresen vízkőtelenítse a vízforralót.

Kapcsolódó írásaink