Életmód
Az orvosok megmondták, melyik liszt a leghasznosabb
Rengetegféle liszt kapható

De ma már rengetegféle liszt kapható a piacon. A szakértők elmondták, melyik lisztet tartják a legegészségesebbnek, és miért.
Búzaliszt
A legnépszerűbb a prémium fehér búzaliszt, mivel ebből készülnek a legfinomabb, legbolyhosabb és legszellősebb sütemények. De ezt a fajta lisztet aligha nevezhetjük egészségesnek, mivel a gabona keményítőtartalmú részéből készül, és nem tartalmaz semmilyen hasznos anyagot: rostot, élelmi rostot és ásványi sókat. Csak szénhidrátokat.
Ahogy az orvosok mondják, a hízásra hajlamos vagy fogyni vágyóknak nem szabad gazdag péksüteményeket fogyasztaniuk. Jobb, ha a prémium búzalisztet durva búzaliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel helyettesítjük, ez több rostot és a szervezet számára szükséges anyagot tartalmaz, azonban nem lehet belőle puha péksüteményeket készíteni – írja a Smak.ua.
Rozsliszt
A rozsliszt a második legnépszerűbb. A rozsliszt meglehetősen értékes termék. Aminosavakat, rostot, A-, B- és E-vitamint, mangánt és cinket tartalmaz. Emellett kétszer annyi magnéziumot és káliumot tartalmaz, mint a búzaliszt, és 30%-kal több vasat.
A rozskenyér fogyasztása elősegíti a jó emésztést és megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól.
Hajdinaliszt
A hajdinaliszt fogyasztása segít normalizálni a vércukorszintet. Ezért, ha hajlamos vagy a cukorbetegségre, ajánlott a hajdinalisztet beilleszteni a napi menübe. Nem olyan könnyű vele dolgozni, mint például a búzaliszttel, de az ilyen típusú lisztből származó előnyök minden várakozást felülmúlnak.
A hajdinaliszt segít gyorsabban fogyni és javítja az anyagcserét.
Kukoricaliszt
A kukoricaliszt aktiválja a bélperisztaltikát, javítja az epeáramlást és erősíti a szív- és érrendszert. Fehérjét, A-, B- és E-vitamint, valamint vasat, káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz - ez az összetétel nagyon jótékony hatással van az egészségre.
A kukoricalisztből készült pékáruk meglehetősen ízletesek, de a puhaság tekintetében a termékek nem hasonlíthatók össze a búzalisztből készült pékárukkal.
Lenmagliszt
Ez a fajta liszt hasznos emésztési problémák esetén. Fontos szempont, hogy a lenmaglisztből készült ételek sokszor több káliumot tartalmaznak, mint bármely más elérhető forrásból. A lenmaglisztet be kell vonni a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők étrendjébe.
Rizsliszt
Ennek a lisztnek az előállítása során a rizsszemeket meghámozzák, így a termék minden előnyös tulajdonsága megmarad. Ez a rizs nem tartalmaz glutént. Ezért a rizslisztet széles körben használják gluténmentes élelmiszerek előállításában, ami elengedhetetlen a gluténérzékenyek számára, valamint a bébiételekhez is. A szervezet könnyen felszívja, és fehérje- és keményítőtartalma tekintetében vezető helyet foglal el a többi gabonaliszt között. Számos ásványi anyagot is tartalmaz: nátriumot, káliumot, magnéziumot stb., valamint B-vitaminokat is tartalmaz.