Életmód
Védelmet nyújt a demencia ellen
Figyeljünk az adagolásra

A Hebei Orvostudományi Egyetem kínai professzora, Weiyai Jia azt nyilatkozta, hogy a burgonya és a tök gazdag rézben, egy mikroelemben, amely szükséges a központi idegrendszer megfelelő működéséhez és a demencia megelőzéséhez.
A réz kulcsszerepet játszik a vas felszabadításában, amely oxigént szállít a szervekhez és szövetekhez, beleértve az agyat is. Ugyanakkor részt vesz a memóriát, a figyelmet és a tanulást befolyásoló neurotranszmitterek szabályozásában. Egyszerűen fogalmazva, a réz az egészséges idegi kapcsolatok építőköve.
A szakértő szerint a réztermékek rendszeres, de mértékletes fogyasztása csökkentheti az agy életkorral összefüggő változásainak, többek között a demencia kockázatát. Például 2 közepes burgonya és 1 tök fedezi a napi rézszükségletet - 1,22 mg-ot.
Figyeljen az adagolásra
A túlzott rézbevitel káros lehet: hányinger, hányás és hipotenzió (alacsony vérnyomás) léphet fel. Ezért a tudósok határozottan azt javasolják, hogy ne táplálékkiegészítőkből, hanem természetes termékekből fogyasszuk a rezet, ésszerű mennyiségben.
A máj, a diófélék és a csokoládé vezeti a réztartalmat, de a burgonya és a tök is egy kíméletes forrás, amelyet könnyen beilleszthet a napi étrendbe a túladagolás veszélye nélkül.
A réz csak egy darab a kirakósban. A kognitív egészség megőrzése érdekében 40 év felett fontos, hogy omega-3 zsírsavakat (lazac, lenmagolaj), antioxidánsokat (bogyós gyümölcsök, spenót, kurkuma), B-vitaminokat és magnéziumot tartalmazó ételeket fogyasszunk.