Életmód

Javítja az emésztést és erősíti a fogakat

Remek kalcium- és D-vitaminforrás

Egyre több féle ivójoghurttal találkozhatunk a boltok polcain. Nem csak finomak és frissítőek, de számtalan egészségügyi előnnyel is bírnak.

Javítja az emésztést és erősíti a fogakat
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az ivójoghurt fogyasztása egészséges lehet, különösen, ha rendszeresen és mértékkel fogyasztjuk.

Rendszeres fogyasztása javítja az emésztést. Probiotikumokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. Segíthet hasmenés, székrekedés, vagy antibiotikum-kezelés utáni bélflóra-helyreállítás esetén.

Az ivójoghurt erősítheti az immunrendszert. A probiotikumok és a B-vitaminok támogatják az immunműködést. Egyes tanulmányok szerint csökkentheti a felső légúti fertőzések gyakoriságát.

Emellett remek fehérjeforrás is, hiszen kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, ami segíti az izomépítést és a jóllakottság érzetét. Fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

Remek kalcium- és D-vitaminforrás. Segít az erős csontok és fogak fenntartásában. Hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

Az ivójoghurt könnyen emészthető. A laktóz lebontását a benne lévő baktériumok részben elvégzik, így laktózérzékenyek számára is könnyebben tolerálható lehet.

Ivó formában könnyen fogyasztható, ideális útközben vagy tízóraira, uzsonnára.

Érdemes odafigyelni a cukortartalomra és az adalékanyagokra. Sok bolti ivójoghurt sok hozzáadott cukrot tartalmaz. Érdemes natúr vagy alacsony cukortartalmú változatot választani. A túl sok mesterséges aroma, színezék vagy stabilizátor kerülendő.

Ahhoz, hogy az ivójoghurt pozitív hatásai (különösen a probiotikus és emésztést segítő hatások) valóban érvényesüljenek, fontos a rendszeres, tudatos fogyasztás. Az ideális mennyiség a naponta kb 150-250 ml, azaz egy pohárnyi. Ha nem is minden nap, de érdemes legalább heti 3–5 alkalommal. A pontos mennyiség az étrend többi részétől, céljaitól és a joghurt összetételétől is függ.

A szakemberek szerint a legjobb reggel vagy étkezés után fogyasztani, mivel ilyenkor jobban hasznosul a benne lévő tápanyag.

Kapcsolódó írásaink