Életmód

Az ananászevés öt nem nyilvánvaló előnye

Nemcsak ízletes trópusi gyümölcs

Az ananász nemcsak ízletes trópusi gyümölcs, hanem értékes tápanyagok forrása is – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Az ananászevés öt nem nyilvánvaló előnye
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Brittany Lübeck dietetikus és táplálkozási szakértő öt kevéssé ismert előnyét osztja meg a fogyasztásukkal.

Javítja az emésztést. Az ananász bromelaint tartalmaz, egy enzimet, amely segíti a fehérjék lebontását és támogatja a bélrendszer egészségét. A kutatások azt mutatják, hogy fokozhatja a hasznos baktériumok szaporodását a gyomor-bél traktusban (GI).

Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. A bromelain gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és enyhítheti az ízületi gyulladás, neuropátia és sportsérülések okozta fájdalmat. Segít csökkenteni a műtét utáni duzzanatot is.

Védi a májat. Állatkísérletek kimutatták, hogy az ananász csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, ezáltal csökkentve a zsírmáj kockázatát. Azonban további kutatásokra van szükség ezen hatások megerősítéséhez emberekben.

Javítja a vérkeringést. Az ananász erősítheti az ereket, megakadályozva a koleszterin felhalmozódását az artériákban. Ez elősegíti a jobb véráramlást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Küzd a gyulladás ellen. Laboratóriumi tesztek és rágcsálókkal végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a bromelain csökkenti a gyulladást. Ezáltal az ananász hasznos a krónikus betegségek megelőzésében.

A bromelainra allergiásoknak, a terhes és szoptató nőknek, valamint az antibiotikumot vagy vérhígítót szedőknek óvatosnak kell lenniük az ananász fogyasztásával. Túlzott fogyasztás esetén hányinger, hasmenés és fejfájás jelentkezhet.

Kapcsolódó írásaink