Életmód
Mit árul el rólunk az illatunk?
Sok hatás befolyásolhatja a parfümünk illatát

Az illatunk, legyen az természetes testszag, parfüm vagy más illatszer, sokat elárul rólunk, még akkor is, ha nem vagyunk tudatában.
Az egészségi állapotunkról is árulkodhat az illatunk. A természetes testszag változik bizonyos betegségek cukorbetegség vagy májproblémák hatására. Egyes illatok (pl. ammóniás, édeskés) utalhatnak egészségügyi problémákra.
Kutatások szerint a feromonok befolyásolják, kit találunk vonzónak. Az emberek gyakran vonzódnak azokhoz, akiknek az illata a saját immunrendszerüktől (MHC-génektől) eltérő. Ez evolúciós szempontból előnyös lehet az utódok számára.
Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a dohányzás, alkohol, fűszeres ételek vagy fokhagyma fogyasztása erősen befolyásolja az illatot. A vegetáriánusok vagy egészségesen táplálkozók általában „kellemesebb” testszaggal rendelkeznek.
Az illat sokat elmond a személyes higiéniáról is. A rendszeres tisztálkodás, dezodorhasználat, ruhatisztaság mind szerepet játszik. Az elhanyagolt testszag sokszor szociális benyomásokat is befolyásol.
A parfümválasztás sokszor tükrözi az egyén stílusát, személyiségét. A friss, citrusos illatok energikus, sportos személyiségről árulkodnak, az édes, virágos illatok romantikus, érzékeny típust jellemeznek, míg a fás, fűszeres illatok magabiztos, karakteres egyéniséget mutatnak.
Az illatunk erősen befolyásolja, hogy mások hogyan éreznek irántunk. A kellemes illat pozitív benyomást, vonzalmat kelt másokban. A zavaró vagy túl erős illat pedig taszítást, elutasítást válthat ki másokból.
A parfüm más illatúnak tűnhet különböző embereken, és ez nem csak szubjektív érzékelés, ennek fizikai-kémiai és biológiai okai is vannak.
Minden ember bőrének kémhatása más. Egyeseké savasabb, másoké lúgosabb. A parfüm illatanyagai, különösen a természetesek kölcsönhatásba lépnek a bőrrel, így ugyanaz a parfüm máshogy bomlik le és párolog el.
A bőr típusa is befolyásolhatja a parfüm illatának változását. A zsíros bőr jobban megtartja az illatot, és felerősítheti bizonyos jegyeket. A száraz bőrön gyorsabban elillanhat a parfüm, és bizonyos tónusok alig érezhetők. Az olajban oldódó illatmolekulák különbözőképp viselkednek a különböző bőrtípusokon.
A táplálkozás és az életmód is befolyásolhatja a parfüm illatát. Amit megeszünk, beépül a testünk illatába, és hat a bőrön keresztül a parfümre is. A fokhagyma, a curry, a vörös hús, az alkohol mind befolyásolja az illatképzést. A dohányzás, gyógyszerek, hormonális állapotok szintén változást hozhatnak.
A többi kozmetikum is befolyásolhatja egy parfüm illatát. Testápolók, dezodorok, tusfürdők, sminkek mind reakcióba léphetnek a parfümmel. Még ha nem is erős illatúak, a bennük lévő anyagok megváltoztatják az illat kibontakozását.
Kevesen tudják, de a testhőmérséklet is befolyásoló tényező lehet. Magasabb testhőmérsékleten az illatmolekulák gyorsabban párolognak, így az illat is gyorsabban „nyílik ki” és változik.
Minden embernek egyedi testszaga van, aminek hatása keveredik a parfümmel. A parfüm nem elfedi ezt, hanem vegyül vele, így lesz egyedi a végeredmény.