Egészség

Naponta egy marék mandula csodát tehet

Egy új, amerikai kutatás szerint már napi egy marék mandula is jelentős mértékben csökkentheti a metabolikus szindrómához kapcsolódó kockázatokat, például a magas vérnyomást, a rossz koleszterinszintet és a hasi elhízást. Az Oregon Állami Egyetem tudósai által publikált tanulmány szerint ez az apró étrendi változás komoly hatással lehet az egészségünkre.

Naponta egy marék mandula csodát tehet
A mandulának számos jótékony hatása van
Fotó: AFP/Joel Saget

A metabolikus szindróma több anyagcserezavar együttes jelenlétét jelenti: magas vérnyomás, vércukorszint és trigliceridszint, alacsony HDL („jó”) koleszterinszint és deréktáji zsírfelhalmozódás. Az érintetteknek háromszor nagyobb az esélyük szívrohamra vagy szélütésre, és kétszer nagyobb a halálozási kockázatuk koszorúér-betegség következtében – figyelmeztet Emily Ho, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatásban 35–60 év közötti metabolikus szindrómával élő résztvevők vettek részt. Két csoportra osztották őket: az egyik napi 45 szem mandulát, a másik ugyanennyi kalóriát tartalmazó krékert fogyasztott 12 héten át.

Az eredmények meglepőek voltak:

  • Jelentősen csökkent a teljes és LDL („rossz”) koleszterin szint a mandulacsoportban

  • Csökkent a derékbőség

  • Megnőtt a vér E-vitamin szintje, amely erős antioxidáns és védi a szív- és érrendszert

A mandula nemcsak E-vitamint tartalmaz, hanem egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat, polifenolokat, valamint biotint, rezet, káliumot és magnéziumot is – emelte ki Laura Beaver kutató. Mindez csökkenti a bélrendszeri gyulladást, ami kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer működésében.

Más kutatások szerint a rendszeres diófélék fogyasztása:

  • 25 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát

  • Lassíthatja az öregedés jeleit (pl. ráncok kialakulását)

  • Mérsékelheti a depresszió kialakulásának esélyét – különösen az E-vitamin hangulatra gyakorolt pozitív hatása miatt

– A bélflóra egészsége nemcsak az emésztésről szól, hanem az immunitásról, a hangulatról és a teljes anyagcseréről is – emelik ki a kutatók.

A szakemberek napi 1 marék (kb. 30–45 g) mandula fogyasztását javasolják. Ugyanakkor figyelmeztetnek a kalóriatartalomra is: a diófélék energiadúsak, így túlzott fogyasztásuk súlygyarapodást okozhat.

A kutatás alátámasztja, hogy a modern táplálkozás és mozgásszegény életmód okozta problémák ellen egyszerű, természetes módszerekkel is lehet tenni. A mandula nem csodaszer, de kiegyensúlyozott életmód részeként valóban jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

Kapcsolódó írásaink