Életmód

A zöldségek visszafordíthatatlanul károsíthatnak

A tudósok figyelmeztetnek

A tanulmány kimutatta, hogy a növényi eredetű élelmiszerek visszafordíthatatlanul károsíthatják a fogzománcot – írja a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.

A zöldségek visszafordíthatatlanul károsíthatnak
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Cristina Pedrazzini

Hozzászoktunk, hogy a zöldségeket az egészség „szövetségeseinek” tekintjük, de a Valenciai Műszaki Egyetem (Spanyolország) tudósai megkérdőjelezték abszolút előnyeiket. Kiderült, hogy a növényi eredetű élelmiszerek elpusztítják a fogzománcot – a fog legerősebb és egyben legsebezhetőbb védőrétegét.

A spanyol szakértők biztosak benne, hogy a fitolitok a felelősek mindenért. A fitolitok mikroszkopikus szilícium-dioxid-részecskék, amelyek számos növény sejtjeivel „beszórva” vannak.

Az apró struktúrák természetükben hasonlóak a homokhoz: megkarcolják a zománcfelületet, és úgynevezett kvázi-plasztikus deformációt (a zománcszerkezet észrevehetetlen károsodását) okozzák. A kockázatok a zöldségek, különösen a nyers zöldségek gyakori fogyasztásával nőnek.

Amikor a zománc meggyengül, a fogak érzékenyebbé válnak, gyorsabban sötétednek, és gyakrabban szenvednek szuvasodástól. A fő probléma az, hogy a zománc helyreáll. A szuvasodás következményeit töméssel lehet „befoltozni”, de a zománc problémáját csak koronákkal lehet megoldani.

A tudósok természetesen nem szólítják fel az embereket a zöldségek elhagyására. Ebben az esetben fontosak a megelőző intézkedések, mint például a fogak mosása puha fogkefével, a fluoridos fogkrém használata, a vízháztartás figyelése és a savas italok fogyasztása szívószállal – tisztázták a szakértők a Newsweeknek adott kommentárjukban.

Kapcsolódó írásaink