Életmód
Védi a szívét és csökkenti a koleszterinszintet
Mindenki számára elérhető

Melyik bolti zöldség segít csökkenteni a koleszterinszintet?
Franklin Joseph professzor a vörös káposztát igazi „szuperélelmiszernek” nevezte.
A vörös káposzta lenyűgöző tápértékprofiljával tűnik ki, amely a következőket tartalmazza:
-
Rost, ami fontos az egészséges emésztéshez.
-
Antioxidánsok, azaz a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelem.
-
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást.
-
Polifenolok és antocianinok – ezek azok a vegyületek, amelyek a káposztának jellegzetes élénkvörös színét adják, és aktívan küzdenek a gyulladások és az oxidatív stressz ellen.
„A vöröskáposzta az egyik legkevésbé értékelt szuperélelmiszer a szupermarketekben. Magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú, és olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet és elősegítik az egészséges immunrendszert” – mondta a szakértő.
„Ez egy hihetetlen termék – különösen az árát tekintve” – tette hozzá.
Az egészséges bélrendszer mindennek a kulcsa
Joseph professzor részletesen ismertette, hogyan táplálják a vörös káposzta prebiotikus rostjai a jótékony bélbaktériumokat, elősegítve a kiegyensúlyozott mikrobiomot, ezt a koncepciót egyre inkább az emésztés és a mentális jólét közötti előnyökhöz kötik - írta meg a Clinical Phytoscience.
„A bélrendszer egészsége óriási szerepet játszik mindenben, az immunitástól a hangulatszabályozásig. Néhány kanál nyers vagy enyhén megfőzött vörös káposzta hozzáadása az étkezésekhez egyszerű módja annak, hogy támogassa” – mondta.
A bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásai mellett a vörös káposzta a brokkoliban található szulforafánhoz hasonló vegyületeket is tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A vörös káposzta támogatja a máj méregtelenítő folyamatait, segít csökkenteni a gyulladást, és antioxidáns profiljának köszönhetően a szív egészségének javulásával is összefüggésbe hozható.
Vörös káposzta és koleszterin
Joseph professzor tanácsát alátámasztja egy 2019-ben a Clinical Phytoscience folyóiratban megjelent tanulmány. A tanulmány kimutatta, hogy magas koleszterinszintű nyulakban ennek a zöldségnek a fogyasztása hatékonyan csökkentette a szintet.
Hiperkoleszterinémiás nyulakban a vörös káposzta levelei jelentős koleszterin-, alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin- és triacilglicerin-szint-csökkenést mutattak a kivonatot kapó csoportokhoz képest.
A vöröskáposzta levelei nagyobb potenciállal rendelkeznek a megváltozott lipidprofil és a lipidperoxidáció elleni javulásra a kivonatához képest, ami magyarázza az endogén antioxidáns enzimek, az SOD és a CAT kimerülésének megakadályozására való képességét.
Egy külön tanulmány, amely a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology című folyóiratban jelent meg, azt is megállapította, hogy a nagyon fiatal vörös káposzta növények csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.