Életmód

Védi a szívét és csökkenti a koleszterinszintet

Mindenki számára elérhető

Egy olcsó, bolti zöldség lehet a titkos összetevő az alacsony koleszterinszintért és az egészséges bélrendszerért folytatott küzdelemben.

Védi a szívét és csökkenti a koleszterinszintet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/NLA/Science Photo Libra/Nemes Laszlo

Melyik bolti zöldség segít csökkenteni a koleszterinszintet?

Franklin Joseph professzor a vörös káposztát igazi „szuperélelmiszernek” nevezte.

A vörös káposzta lenyűgöző tápértékprofiljával tűnik ki, amely a következőket tartalmazza:

  • Rost, ami fontos az egészséges emésztéshez.

  • Antioxidánsok, azaz a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelem.

  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságok, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást.

  • Polifenolok és antocianinok – ezek azok a vegyületek, amelyek a káposztának jellegzetes élénkvörös színét adják, és aktívan küzdenek a gyulladások és az oxidatív stressz ellen.

„A vöröskáposzta az egyik legkevésbé értékelt szuperélelmiszer a szupermarketekben. Magas rosttartalmú, alacsony kalóriatartalmú, és olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet és elősegítik az egészséges immunrendszert” – mondta a szakértő.

„Ez egy hihetetlen termék – különösen az árát tekintve” – tette hozzá.

Az egészséges bélrendszer mindennek a kulcsa

Joseph professzor részletesen ismertette, hogyan táplálják a vörös káposzta prebiotikus rostjai a jótékony bélbaktériumokat, elősegítve a kiegyensúlyozott mikrobiomot, ezt a koncepciót egyre inkább az emésztés és a mentális jólét közötti előnyökhöz kötik - írta meg a Clinical Phytoscience.

„A bélrendszer egészsége óriási szerepet játszik mindenben, az immunitástól a hangulatszabályozásig. Néhány kanál nyers vagy enyhén megfőzött vörös káposzta hozzáadása az étkezésekhez egyszerű módja annak, hogy támogassa” – mondta.

A bélrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatásai mellett a vörös káposzta a brokkoliban található szulforafánhoz hasonló vegyületeket is tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A vörös káposzta támogatja a máj méregtelenítő folyamatait, segít csökkenteni a gyulladást, és antioxidáns profiljának köszönhetően a szív egészségének javulásával is összefüggésbe hozható.

Vörös káposzta és koleszterin

Joseph professzor tanácsát alátámasztja egy 2019-ben a Clinical Phytoscience folyóiratban megjelent tanulmány. A tanulmány kimutatta, hogy magas koleszterinszintű nyulakban ennek a zöldségnek a fogyasztása hatékonyan csökkentette a szintet.

Hiperkoleszterinémiás nyulakban a vörös káposzta levelei jelentős koleszterin-, alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin- és triacilglicerin-szint-csökkenést mutattak a kivonatot kapó csoportokhoz képest.

A vöröskáposzta levelei nagyobb potenciállal rendelkeznek a megváltozott lipidprofil és a lipidperoxidáció elleni javulásra a kivonatához képest, ami magyarázza az endogén antioxidáns enzimek, az SOD és a CAT kimerülésének megakadályozására való képességét.

Egy külön tanulmány, amely a Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology című folyóiratban jelent meg, azt is megállapította, hogy a nagyon fiatal vörös káposzta növények csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

Kapcsolódó írásaink