Életmód
Lehetséges édességet enni üres gyomorra?
Tanácsok a gasztroenterológustól

Az orvosok elmagyarázzák, hogy amikor éhgyomorra édességet fogyasztunk, különösen a gyors szénhidrátokban gazdag ételeket, biokémiai reakciók egész sora indul be, amelyek károsak lehetnek a szervezetre. Az üres gyomorból a cukor nagyon gyorsan felszívódik a vérbe, ami a glükózszint hirtelen emelkedését okozza. A szervezet erre aktív inzulintermeléssel reagál.
A hasnyálmirigy, miközben megpróbál megbirkózni ezzel a glükózlökettel, fokozott üzemmódban kénytelen dolgozni, nagy mennyiségű inzulint termelve. Az ilyen terhelés rendszeresen idővel kimerüléséhez, inzulinrezisztencia kialakulásához és ennek következtében 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Az inzulin hirtelen felszabadulása után a vércukorszint ugyanolyan hirtelen csökken, gyakran a normális szint alá (hipoglikémia). Ez éhséget, gyengeséget, ingerlékenységet, koncentrációzavart és az édesség utáni vágyat okoz, ami a „cukorszint-ingadozások” ördögi körét hozza létre.
A szervezet által azonnal felhasználhatatlan felesleges glükóz zsírrá alakul és raktározódik, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezet, különösen a hasi területen. A gyors szénhidrátok elősegíthetik a „rossz” baktériumok elszaporodását a bélben, ami a mikroflóra egyensúlyának felborulásához, puffadáshoz, gázképződéshez, kellemetlen érzéshez és egyéb emésztési problémákhoz vezethet.
Mit tanácsolnak a gasztroenterológusok?
A gasztroenterológusok egyhangúlag azt javasolják, hogy kerüljük az édesség éhgyomorra történő fogyasztását. Ha éhgyomorra édességet eszünk, mesterséges stresszt okozunk a szervezetnek.
A hasnyálmirigy sokkoló mennyiségű munkát kap, ami idővel kimerüléshez és súlyos anyagcserezavarokhoz vezethet. Olyan ez, mintha folyamatosan a gázpedált nyomnánk a végletekig anélkül, hogy sebességet váltanánk.
Az orvosok hangsúlyozzák, hogy még ha nincsenek is diagnosztizált emésztési problémák vagy cukorbetegség, az édességek rendszeres evése éhgyomorra a kialakulásához vezető út.
Az orvosok szerint ma már egyre több fiatal betegnél jelentkezik az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség első jelei, és gyakran az egyik ok a gyors szénhidrátok kaotikus fogyasztása, különösen reggel.
Hogyan indítsuk a napot édesség nélkül?
A szervezet egészséges kezdése és a negatív következmények elkerülése érdekében a gasztroenterológusok azt tanácsolják, hogy a napot egy pohár vízzel kezdje. A tiszta víz reggel „felébreszti” az emésztőrendszert, felkészíti a munkára; adhatunk hozzá egy szelet citromot. A reggelinek táplálónak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
Részesítse előnyben az összetett szénhidrátokat és fehérjéket: teljes kiőrlésű gabonaféléket (zabpehely, hajdina), tojást, alacsony zsírtartalmú sajtot, cukormentes joghurtot, zöldségeket. Ezek a termékek stabil energiaszintet, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak, és nem okoznak hirtelen glükózemelkedéseket.
Ha édesszájú, jobb, ha gyümölcsöt eszik a reggelihez. A gyümölcsökben található rost lelassítja a cukor felszívódását, megakadályozva a glükóz hirtelen emelkedéseit.
Például adjon bogyós gyümölcsöket vagy almaszeleteket a zabkásához. Ha igazán valami édesre vágyik, egye meg desszertként egy teljes étkezés után. Ebben az esetben a fő táplálék (fehérje, zsír, rost) lelassítja a cukor felszívódását, csökkentve annak negatív hatását a szervezetre – írta meg az rbc.ua.