Életmód
Retinolban gazdag ételek a kollagén stimulálására
Az A-vitamin az étrendjében is megtalálható

Az étrend jelentős szerepet játszik bőrünk egészségében és megjelenésében. Vannak tanulmányok, amelyek alátámasztják, hogy mind a fokozott vitaminbevitel segíti a bőrt az öregedési szakaszban, mind a pattanások esetén. Így használhatja ki az A-vitamint az étrendjében a bőre állapotának javítása érdekében.
Az A-vitamin előnyei
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin (erről később), amely kulcsfontosságú az egészséges szervezet számára. Az emberi szervezet nem termel A-vitamint, ezért azt kívülről, az étrendünkön és a bőrápoláson keresztül kell bevinnünk. A retinol, más retinoidokhoz hasonlóan, az A-vitamin származéka. Bőrre helyileg alkalmazva retinolsavvá, az A-vitamin aktív formájává alakul a szervezetben.
Az A-vitamin ehető formája kétféle lehet: retinol, amely állati eredetű élelmiszerekben található, és karotinoidok, amelyek növényi eredetű élelmiszerekből származnak, és emésztéskor A-vitaminná alakulnak.
A megfelelő A-vitamin bevitel segíti az egészséges bőr, haj és körmök fenntartását. Az A-vitamin szerepet játszik a faggyútermelés és a sejtek megújulásának szabályozásában, amelyek fontosak az egészséges bőrbarrier fenntartásához (beleértve a fejbőrt is) és a hajnövekedési ciklus támogatásához. Az A-vitamin a keratin szintéziséhez is szükséges, amely létfontosságú strukturális fehérje mind a haj, mind a körmök számára.
Az A-vitamin napi szükséglete
A napi A-vitamin szükséglet az életkortól, a nemtől és az egészségi állapottól függően változik (terhesség vagy szoptatás esetén ez is változik). A felnőtt férfiaknak 900 mikrogrammot (mcg), a felnőtt nőknek pedig 700 mcg-ot kell bevenniük. Fontos megjegyezni, hogy a szervezetnek nincs szüksége nagy mennyiségű A-vitaminra minden nap, de a rendszeres, kiegyensúlyozott bevitel elengedhetetlen a megfelelő egyensúly fenntartásához és a hiányosságok megelőzéséhez.
Figyelmeztetés az A-vitaminban gazdag ételekkel kapcsolatban
Fontos megjegyezni, hogy a túl sok A-vitamin fogyasztása valójában nagyon mérgező lehet az emberi szervezetre, ami az „A-hipervitaminózis” néven ismert állapothoz vezethet. Ez számos nemkívánatos és potenciálisan veszélyes mellékhatást eredményezhet – beleértve ironikus módon a bőrvédő réteg felborulását és egészségtelenségét, valamint a hajhullást. Ezért nagyon fontos kerülni az A-vitamin (vagy bármely vegyület!) túlzott fogyasztását, és beszélni orvosával, hogy meghatározza az Önnek legmegfelelőbb étrendet.
És akkor lássuk az ételeket:
15 A-vitaminban gazdag étel
90 g máj (különösen marha- vagy csirkemáj), ami fedezi a napi adagot
1 csésze dúsított tejtermék, például tej, nagyjából 185 mcg
1/2 csésze sárgadinnye, nagyjából 135 mcg
1 nagy keménytojás, 75 mcg
90 g lazac, nagyjából 60 mcg
1/2 csésze nyers sárgarépa, nagyjából 460 mcg
1/2 csésze spenót, nagyjából 570 mcg
1/2 csésze nyers pirospaprika, nagyjából 120 mcg
1 héjas édesburgonya, ami fedezi a napi adagot
Mángold, nagyjából 55 mcg
5 szárított sárgabarack, nagyjából 65 mcg
Őszibarack, nagyjából 24 mcg
1 egész mangó, nagyjából 115 mcg