Életmód
A cink gyógyító ereje
Ezekkel az ételekkel juthat hozzá

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, ahogy a sejtosztódáshoz és a sejtnövekedéshez is szükség van rá, így támogatja a magzat, a gyermek és a serdülő fejlődését.
Természetes módon jelen van néhány élelmiszerben, így a legtöbb ember, aki egészségesen és változatosan étkezik, elegendő cinkhez jut. Olykor mégis előfordulhat, hogy hiányállapot alakul ki.
Természetes cinkforrások
- tejtermékek
- vörös hús és baromfi
- osztriga, rák és homár
- bab
- dió
- teljes kiőrlésű gabonák
- dúsított gabonapelyhek
Mikor érdemes étrend-kiegészítővel pótolni?
Minden esetben egyeztessen orvosával, mielőtt elkezdené a cinkpótlást, az ugyanis csökkentheti egyes gyógyszerek hatékonyságát. Ráadásul mellékhatásokat is okozhat, például hasmenést, szédülést, fejfájást, hányingert, hányást.
Jó tudni azt is, hogy a cinkkiegészítők hosszú távú szedése rézhiányhoz vezethet, ami idegrendszeri problémákat okoz. Kinek és milyen esetekben ajánlott mégis?
- Megfázáskor segíthet felgyorsítani a gyógyulás folyamatát.
- Bizonyos, a magas vérnyomás kezelésére szedett készítmények növelhetik a vizelettel elvesztett cink mennyiségét. Ilyenkor van, akinek javasolják a szedését.
- Lassan gyógyuló sebek, bőrfekélyek kezelésében is alkalmazható.
- Lassíthatja az időskori makuladegeneráció előrehaladását.
- Vegetáriánus étkezéskor több cinkre lehet szükség.
- Várandósság, szoptatás esetén.
A cinkhiány tünetei
Sok tünet nem specifikus, és gyakran más egészségi problémával együtt jelentkezik, ezért orvosi vizsgálat szükséges a cinkhiány megállapítására - írta meg a Házipatika.
Mindenesetre az alábbi panaszok gyanúra adhatnak okot:
- fogyás, elmaradás a növekedésben
- étvágytalanság
- fokozott érzékenység a fertőzésekre
- hajhullás
- megkésett szexuális érés vagy impotencia
- férfiaknál hipogonadizmus
- szem- és a bőrelváltozások
- lassú sebgyógyulás
- ízlelési rendellenességek
- súlyosabb esetben akár letargia