Életmód

Csökkentheti a metabolikus szindrómával kapcsolatos kockázatokat

Érdemes beiktatni az étrendbe

A mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a metabolikus szindrómával kapcsolatos kockázatokat. Erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik munkájuk eredményeit a Nutrition Research folyóiratban tették közzé.

Csökkentheti a metabolikus szindrómával kapcsolatos kockázatokat
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Magdalena Niemczyk - ElanArt

A tanulmányban metabolikus szindrómával diagnosztizált felnőtt önkéntesek vettek részt. Az alanyokat két csoportra osztották: az első csoport három hónapon keresztül napi 320 kilokalória mandulát (körülbelül 45 diófélét) kapott, míg a második csoport ugyanennyi kalóriát keksz formájában.

Egy hónap elteltével a mandulát fogyasztó résztvevők jelentős javulást mutattak mutatóikban: megnőtt az E-vitamin, a diófélékben található erős antioxidáns szintje, csökkent az össz- és a „rossz” koleszterin (LDL), csökkent a derékbőség, és javult a bélflóra állapota.

Az E-vitamin az egyik leghiányosabb tápanyag a legtöbb amerikai étrendjében. A mandula segít pótolni a hiányt táplálékkiegészítők nélkül.

A kapott adatokat figyelembe véve a tudósok azt javasolják, hogy a mandulát mindenki napi étrendjébe vegyék be, akinek nincs ellenjavallata, különösen azoknak, akiknek fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Kapcsolódó írásaink