Életmód

Az alkohol nem párolog el az ételből, de ezzel az öt dologgal helyettesítheti

Sokan szeretnek egy kis bort, sört vagy likőrt csempészni az ételekbe, de mi van akkor, ha valaki kerülné az alkoholt?

Jó hír: az ízekről nem kell lemondani! Mutatunk öt remek alternatívát.

Az alkohol nem párolog el az ételből, de ezzel az öt dologgal helyettesítheti
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az alkohol, különösen a bor vagy a sör, nem véletlenül vált népszerű alapanyaggá a konyhában. Egy jól megválasztott fehérbor például gyönyörűen kiemeli az ételek aromáit, felfrissíti a mártásokat, lágyítja a savakat vagy éppen mélységet ad egy egyszerű fogásnak. A főzés során az alkohol párolgása fokozatosan történik, és sokan gondolják, hogy hő hatására teljesen eltűnik az ételből. Azonban a valóság az, hogy a főzési időtől és módszertől függően bizonyos mennyiségű alkohol az ételben maradhat – akár 30–40% is, ha csak rövid ideig fő vagy sül az adott fogás. Léteznek kiváló alkoholmentes helyettesítők, amelyek hasonló karaktert adnak az ételeknek -írja a mindemgette.hu.

Ecet, a jolly joker

A fehérbor egyik jó helyettesítője egy másik savas összetevő, például az ecet. De érdemes alacsonyabb savtartalmút választani, mint a fehérborecet, rizsecet vagy almaecet. Az ecet színe is fontos szempont: válasszunk világosabb fajtát, mert a sötétebbek, például a balzsamecet, befolyásolhatják az étel árnyalatát.

Ha a recept egy pohár fehérbort ír elő, akkor azt ecet és víz 1:1 arányú, egypohárnyi keverékével helyettesítsük.

Citromlé

Szintén a savasságának köszönhetően a citromlé egy másik nagyszerű fehérbor-helyettesítő. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a citrom magasabb savtartalmú, mint a fehérbor, ezért használatakor a megfelelő arány kulcsfontosságú.

Egy pohár fehérbor helyett negyed pohárnyi citromlére van szükség, amit háromnegyed rész vízzel kell hígítani.

Fehérbor helyett szőlőlé

Ha a gyümölcsös-szőlős aromát szeretnénk érezni az ételben, csak az alkoholtartalom miatt aggódunk, akkor remek alternatíva lehet a szőlőlé. Számoljunk azonban azzal a ténnyel, hogy az ital jóval édesebb, mint a fehérbor, ezért egy-két csepp citromlét vagy ecetet is érdemes hozzáadni. Emellett az édesítésre használt alapanyagok mennyiségét is célszerű átgondolni, vagy legalábbis kóstolással meghatározni a kívánt aromát.

A receptekben egy pohár fehérbor helyett egy pohár szőlőlét használhatunk a fentiek figyelembevételével, vagy fél pohár italt hígítsunk vízzel.

Húsleves vagy alaplé

A csirke- vagy zöldséglevesalap nagyszerű fehérbor-helyettesítő, mivel extra ízt is ad az ételeknek. Egyetlen hátránya, hogy kevésbé savas. Ezt azonban ellensúlyozhatjuk, ha tálalás előtt egy csepp ecetet vagy citromlevet adunk az ételhez, hogy az ízek feléledjenek.

Ugyanannyi alaplét használjunk, mint amennyi fehérbort előír a recept.

A víz is megteszi

A legegyszerűbb helyettesítő, ha a fenti lehetőségek közül nincs kéznél egyik sem. Azonban, akárcsak a húsleves, a víz sem rendelkezik a fehérbor savasságával. Ha helyettesítőként használjuk, tálalás előtt adjunk hozzá egy kevés ecetet vagy citromlevet az ételhez.

A fehérbor helyett ugyanannyi vizet használhatunk.

Kapcsolódó írásaink