Életmód

Ez az étkezési sorrend segít a fogyásban

A legtöbb ember furcsának találja

Táplálkozási szakértők elmagyarázták, miért fontos az étkezések sorrendje – írja a Sports.kz.

Ez az étkezési sorrend segít a fogyásban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/CPD/Science Phot/Cristina Pedrazzini

„A stanfordi tudósok felfedezték, hogy nem kell lemondani a kedvenc tésztaételekről vagy burgonyáról ahhoz, hogy elkerüljük a plusz kilókat. Elég... megváltoztatni bizonyos ételek fogyasztásának sorrendjét!”

A tanulmányban 55 résztvevő szerepelt (némelyikük prediabéteszes volt), akik ugyanazt a szénhidrátköretet – rizst – ették, de először különböző „előkészítő” ételeket: rostot, tojásfehérjét, tejfölt vagy hasonló zsírt.

Az eredmények érdekesek: ha a vizsgálati alanyok rostot vagy tojásfehérjét ettek a szénhidrátok előtt, a vércukorszint-ingadozások észrevehetően alacsonyabbak voltak; a zsír nem csökkentette az ingadozás mértékét, de lassította annak kialakulását; mindez a hirtelen éhségrohamok, a nassolás és a felesleges zsír felhalmozódásának csökkenésére utal.

Hogyan működik? A vércukorszint korai és hirtelen megugrása éhséget és nassolnivalók utáni sóvárgást okoz. Ha a csúcs később jelentkezik, tovább marad jóllakott, és nem eszi túl magát.

„Ha hihetünk a tanulmány következtetéseinek, akkor jobb először enni például egy salátát és egy szelet húst, és csak utána krumplit. Bár a legtöbb ember furcsának találja az ilyen külön étkezéseket. Végül is hozzászoktunk, hogy a húst körettel fogyasztjuk. De van min elgondolkodni. Ne felejtsük el, hogy minden étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket” – írja a szakértő.

Kapcsolódó írásaink