Életmód

Ezt az 1 hozzávalót tegyük a reggeli kávéba és éveket fogunk fiatalodni

Csodákat művel a bőrrel

Ragyogó és szép bőrre vágyunk? Jó hír, hogy akár már a reggeli kávénkkal is tehetünk érte! Csupán 1 extra hozzávaló segíthet megőrizni bőrünk üdeségét! Mutatjuk az egyszerű receptet és hasznos tippeket is adunk hozzá!

Ezt az 1 hozzávalót tegyük a reggeli kávéba és éveket fogunk fiatalodni
Mértékkel fogyasztva és megfelelően adagolva a kollagénes kávé hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez
Fotó: AFP/Connect Images/Sigrid Gombert

Szeretnénk, ha a reggeli kávé nemcsak felébresztene, hanem a szépségünkért is dolgozna? Akkor jó hírünk van, mert ez az ital egyszerre élénkítő és szépítő hatású, és akár éveket is fiatalodhatunk tőle. Mindössze egyetlen plusz hozzávalóra van szükség és a kedvenc kávénk ízéről sem kell lemondanunk - írta meg a life.hu. Feszesebb bőr, fiatalos ragyogás, mutatjuk a titkot.

Így készül a kollagénes kávé

A fekete kávé serkenti a szervezetben lévő autofágiát, ami azt a folyamatot jelzi, amely során a régi sejtek lebomlanak és új, egészséges sejtek képződnek. A kávéban lévő kollagén pedig javíthatja a bőr rugalmasságát, csökkentheti a ráncokat és növelheti a bőr nedvességtartalmát. Mértékkel fogyasztva és megfelelően adagolva a kollagénes kávé valóban hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Jól hangzik igaz? Mutatunk egy receptet hozzá:

Hozzávalók:

  • 1 adag eszpresszó
  • 5–10 g (1 evőkanál) kollagénpor
  • Tej (például zabtej) ízlés szerint
  • 1 csipet fahéj (opcionális)
  • édesítőszer ízlés szerint

A kollagén néhány embernél mellékhatásokat okozhat, ez leginkább akkor fordul elő, ha valaki túl nagy adaggal kezd, vagy érzékeny az adott típusú kollagénre (például: marha-, vagy halkollagén). Ezért érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, majd fokozatosan növelni az adagot.

Mindig tartsuk be a gyártó által ajánlott napi mennyiséget. A több kollagén nem feltétlenül hoz jobb eredményeket, sőt, ronthatja az ital ízét, vagy emésztési problémákat okozhat. Különösen kávéval együtt (ami önmagában is serkenti az emésztést) nem tanácsos túlzásba esni.

Elkészítés:

Ne szórjuk a kollagénport közvetlenül a kész kávéba, mert az könnyen csomósodhat. Először egy kávéscsészében oldjuk fel a kollagénport kevés meleg vízben. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne legyen forró, mert a túl magas hőmérséklettől a fehérjék szerkezete károsodhat.

A feloldott kollagénporra öntsük rá a frissen főzött kávét. Adjuk hozzá a zabtejet és már készen is van a tökéletes napindító kollagénital! Egy kis fahéjjal, aromával, vagy édesítővel tovább ízesíthetjük a reggeli bőrszépítő italt.

Tippek a tökéletes kollagénes kávé elkészítéséhez

Használjunk kiváló minőségű kollagénport (hidrolizált kollagént vagy kollagénpeptideket), amely semleges ízű és jól oldódik. Ezt az italt jegeskávéként is elkészíthetjük: ebben ez esetben is először egy kevés langyos vízben oldjuk fel a kollagént és csak ezután adjuk hozzá a kávét, tejet és jégkockákat.

Kollagén hatása

A kollagén a szervezet egyik legfontosabb fehérjéje, amely:

  • támogatja a bőr rugalmasságát és feszességét,
  • segíthet csökkenteni a finom ráncokat,
  • javíthatja a bőr hidratáltságát.

Mindemellett erősítheti a körmöket és a hajszálakat is, és támogatja az ízületek és porcok egészségét.

A kollagén jótékony hatásai gyakran csak hosszabb idő után, rendszeres fogyasztás mellett jelentkeznek. Ezért érdemes a kollagénes kávét beépíteni a napi reggeli rutinba, akár több héten, hónapon keresztül.

Minden szervezet másképp reagál a kollagénes kávéra, ezért figyeljük meg, hogy érezzük magunkat a fogyasztása után. Ha felmerülnek emésztési panaszok, csökkentsük a kollagén mennyiségét.

Kapcsolódó írásaink