Életmód
Ezt az 1 hozzávalót tegyük a reggeli kávéba és éveket fogunk fiatalodni
Csodákat művel a bőrrel

Szeretnénk, ha a reggeli kávé nemcsak felébresztene, hanem a szépségünkért is dolgozna? Akkor jó hírünk van, mert ez az ital egyszerre élénkítő és szépítő hatású, és akár éveket is fiatalodhatunk tőle. Mindössze egyetlen plusz hozzávalóra van szükség és a kedvenc kávénk ízéről sem kell lemondanunk - írta meg a life.hu. Feszesebb bőr, fiatalos ragyogás, mutatjuk a titkot.
Így készül a kollagénes kávé
A fekete kávé serkenti a szervezetben lévő autofágiát, ami azt a folyamatot jelzi, amely során a régi sejtek lebomlanak és új, egészséges sejtek képződnek. A kávéban lévő kollagén pedig javíthatja a bőr rugalmasságát, csökkentheti a ráncokat és növelheti a bőr nedvességtartalmát. Mértékkel fogyasztva és megfelelően adagolva a kollagénes kávé valóban hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Jól hangzik igaz? Mutatunk egy receptet hozzá:
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 5–10 g (1 evőkanál) kollagénpor
- Tej (például zabtej) ízlés szerint
- 1 csipet fahéj (opcionális)
- édesítőszer ízlés szerint
A kollagén néhány embernél mellékhatásokat okozhat, ez leginkább akkor fordul elő, ha valaki túl nagy adaggal kezd, vagy érzékeny az adott típusú kollagénre (például: marha-, vagy halkollagén). Ezért érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, majd fokozatosan növelni az adagot.
Mindig tartsuk be a gyártó által ajánlott napi mennyiséget. A több kollagén nem feltétlenül hoz jobb eredményeket, sőt, ronthatja az ital ízét, vagy emésztési problémákat okozhat. Különösen kávéval együtt (ami önmagában is serkenti az emésztést) nem tanácsos túlzásba esni.
Elkészítés:
Ne szórjuk a kollagénport közvetlenül a kész kávéba, mert az könnyen csomósodhat. Először egy kávéscsészében oldjuk fel a kollagénport kevés meleg vízben. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne legyen forró, mert a túl magas hőmérséklettől a fehérjék szerkezete károsodhat.
A feloldott kollagénporra öntsük rá a frissen főzött kávét. Adjuk hozzá a zabtejet és már készen is van a tökéletes napindító kollagénital! Egy kis fahéjjal, aromával, vagy édesítővel tovább ízesíthetjük a reggeli bőrszépítő italt.
Tippek a tökéletes kollagénes kávé elkészítéséhez
Használjunk kiváló minőségű kollagénport (hidrolizált kollagént vagy kollagénpeptideket), amely semleges ízű és jól oldódik. Ezt az italt jegeskávéként is elkészíthetjük: ebben ez esetben is először egy kevés langyos vízben oldjuk fel a kollagént és csak ezután adjuk hozzá a kávét, tejet és jégkockákat.
Kollagén hatása
A kollagén a szervezet egyik legfontosabb fehérjéje, amely:
- támogatja a bőr rugalmasságát és feszességét,
- segíthet csökkenteni a finom ráncokat,
- javíthatja a bőr hidratáltságát.
Mindemellett erősítheti a körmöket és a hajszálakat is, és támogatja az ízületek és porcok egészségét.
A kollagén jótékony hatásai gyakran csak hosszabb idő után, rendszeres fogyasztás mellett jelentkeznek. Ezért érdemes a kollagénes kávét beépíteni a napi reggeli rutinba, akár több héten, hónapon keresztül.
Minden szervezet másképp reagál a kollagénes kávéra, ezért figyeljük meg, hogy érezzük magunkat a fogyasztása után. Ha felmerülnek emésztési panaszok, csökkentsük a kollagén mennyiségét.