Életmód

Milyen ételeket ne fogyasszunk teával?

A tea nemcsak ízletes, hanem egészséges ital is

A tea nemcsak ízletes, hanem egészséges ital is. Ajánlott naponta vagy legalább hetente többször fogyasztani.

Milyen ételeket ne fogyasszunk teával?
A tea nyáron hűtve, télen forrón a legjobb választás
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Picture Alliance/Alexander Farnsworth

A tea tanninokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, erősítik az ereket, javítják a vérkeringést és az emésztőrendszert.

Azonban nem minden ételt lehet tea mellé fogyasztani. A tanninok negatívan befolyásolhatják a vas felszívódását. Ne igyon teát hüvelyesekkel, hajdinával, spenóttal együtt. Egyébként a kakaónak és a forró csokoládénak is hasonló hatása van – mondta Natalia Tananakina endokrinológus, írta a Hibiny.

„Igyon teát vagy kávét legalább harminc-negyven perccel étkezés előtt vagy másfél két órával utána” – tanácsolta az orvos.

A mikroelemek jobb felszívódása érdekében a fenti élelmiszereket C-vitaminnal kell kombinálni. Vegyük be az étrendünkbe a citrusféléket és a bogyós gyümölcsöket. Ezek segítenek a szervezetnek a vas jobb felszívódásában.

A vas felszívódását a kalciumot tartalmazó élelmiszerek is akadályozzák. Ide tartozik például a kefir, a sajt, a tej és a joghurt.

Kapcsolódó írásaink