Életmód

A kókuszvíz hat fő egészségügyi előnye szakértők szerint

Számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz

Nagyon kevés ital képes olyan tökéletes egyensúlyt teremteni az egészséges és finom italok között, mint a kókuszvíz. Édes ízében és tápértékében gazdag (de alacsony kalóriatartalmú), a kókuszvíz előnyei túl jók ahhoz, hogy a legtöbben kihagyjuk – különösen mivel könnyen megtalálható és beilleszthető egy teljes értékű étrendbe. Az alábbiakban lebontjuk az összes módot, ahogyan a kókuszvíz jótékony hatással lehet az egészségre. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni.

A kókuszvíz hat fő egészségügyi előnye szakértők szerint
A kókuszvíz a még éretlen, zöld kókuszdióban lévő kissé zavaros folyadék
Fotó: Northfoto

Az előnyök

Azt mondják, hogy a kókuszvíznek számos egészségügyi előnye van, de a szakértők szerint a legfontosabbak az alábbiak:

Számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz

A kókuszvíz nagyszerű forrása az alapvető tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítenek az egészséges étrend fenntartásában. Közéjük tartoznak az aminosavak, antimikrobiális peptidek, szénhidrátok, enzimek, elektrolitok, C-vitamin és antioxidánsok, mint néhány a kókuszvízben található összetevők közül.

Hidratációt biztosít

A kókuszvíz 95%-ban vízből készül, így kiváló hidratáló forrás, ha szomjas vagy alacsony az energiaszintje. Ha napi tevékenység vagy hányás, vagy hasmenés miatt folyadékot veszít, a kókuszvíz segíthet megelőzni a kiszáradást. De ne cserélje le teljesen a szokásos vízbevitelét kókuszvízre. Az étrendedbe való beépítése néhány kikötéssel jár, de erről a későbbiekben.

Segít a testsúly megtartásában (vagy fogyásában)

A kókuszvíz alacsony kalóriatartalmú és kevesebb zsírt tartalmaz más cukros gyümölcslevekhez és turmixokhoz képest, így egészségesebb alternatíva, ha valami finom italra vágyunk. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz – ha igazi kókuszvizet iszunk. Mivel a kókuszvíz fokozza a hidratálást, csökkentheti a felesleges éhséget és a túlzott energiabevitelt.

A kókuszvíz jelentős mennyiségű más makrotápanyagot, például bizonyos fehérjéket és zsírokat tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az étkezés és a vércukorszint szabályozásában.

Megelőzheti a vesekövek kialakulását

A kókuszvíz fogyasztása a fokozott hidratálás és az elektrolitok cseréje révén rendkívül hasznos lehet a vesekövek megelőzésében. A vesekövek akkor keletkeznek, amikor a kalcium és más vegyületek kristályokat képeznek a vizeletben. Bár egy kis mintán tesztelték, ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kókuszvíz növelheti a vizelet citrát-, kálium- és kloridszintjét, csökkentve ezen kristályok kialakulásának esélyét.

Pótolja az elektrolitokat edzés után

A kókuszvizet gyakran használják edzés utáni italként az elektrolitok (a szervezetünk sejtműködéséhez szükséges ásványi anyagok) pótlására, amelyeket edzés után elveszítünk. Amikor túlzottan izzadunk és erőt fejtünk ki az izmainkkal, a szervezetünk megnöveli az elektrolitok iránti igényét. A kókuszvíz bizonyos elektrolitokat tartalmaz, például nátriumot, káliumot és magnéziumot, amelyek segíthetnek ezt kiegyensúlyozni. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy a kókuszvíz előnyösebb lehet a regenerálódás szempontjából, mint a hagyományos víz edzés után.

Segíti az emésztést

A káliumban gazdag és szuper gyulladáscsökkentő kókuszvíz segíthet helyreállítani a bélflóra és fauna egyensúlyát, valamint fokozza a hidratáltságot – ami az egészséges emésztőrendszer fontos mutatója. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kókuszvíz fogyasztása fokozhatja az anyagcserét és feltöltheti az egészséges bélbaktériumokat.

Kapcsolódó írásaink