Egészség
Ez a gyógynövény jobban küzd a baktériumokkal, mint bármi más
A kert, mint a gyógyszertár

A lila levelekben található antocianin hatékony fegyver az öregedés és a betegségek ellen. Ezek a természetes pigmentek a növényeket lila, kék és piros árnyalatokkal festik, mint a fekete áfonya vagy a padlizsán. Antioxidáns képességeik olyan erősek, hogy meghaladják a C- és E-vitaminokat. Kutatások szerint az antocianok:
- csökkentik a gyulladásokat;
- erősítik a szívet és az ereket;
- támogatják a szem egészségét;
- hatásosak a rákos sejtek elleni küzdelemben.
Általános gazdagság: vitaminok és illóolajok
Színétől függetlenül a bazsalikom:
- K-vitamin a csontok és a véralvadás számára;
- A- és C-vitamin az immunrendszer számára;
- ásványi anyagok: kalcium, kálium, magnézium, vas;
- illóolajok (eugenol, linalool, citronellol), amelyek
- gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkeznek.
Íz és illat: kinek mi áll közelebb
Zöld bazsalikom (például genovai) – finom illatú, kiválóan alkalmas klasszikus ételekhez, például pestóhoz. Lila (erevani, rubinvörös) – gazdag ízű, néha ánizsos jegyekkel, salátákhoz és italokhoz kiválóan illik, írja a a pravda.ru.
Melyiket válasszuk
A legjobb mindkettő. A zöld a megszokott ízt és vitaminokat ad. A lila erősíti a szervezet antioxidáns védelmét és élénk ízt ad az ételeknek.