Egészség

Ez a gyógynövény jobban küzd a baktériumokkal, mint bármi más

A kert, mint a gyógyszertár

A bazsalikom nem csak fűszernövény. Ez egy igazi egészségraktár, amelyet évszázadok óta értékelnek a népi gyógyászatban. A kertben és a szupermarketekben leggyakrabban két fajtáját lehet találkozni: a zöldet és a lilát. Mindkettő megérdemli a figyelmet. De melyik a hasznosabb?

Ez a gyógynövény jobban küzd a baktériumokkal, mint bármi más
A bazsalikom vizelethajtó és étvágygerjesztő hatásáról is ismert
Fotó: NorthFoto

A lila levelekben található antocianin hatékony fegyver az öregedés és a betegségek ellen. Ezek a természetes pigmentek a növényeket lila, kék és piros árnyalatokkal festik, mint a fekete áfonya vagy a padlizsán. Antioxidáns képességeik olyan erősek, hogy meghaladják a C- és E-vitaminokat. Kutatások szerint az antocianok:

  • csökkentik a gyulladásokat;
  • erősítik a szívet és az ereket;
  • támogatják a szem egészségét;
  • hatásosak a rákos sejtek elleni küzdelemben.

Általános gazdagság: vitaminok és illóolajok

Színétől függetlenül a bazsalikom:

  • K-vitamin a csontok és a véralvadás számára;
  • A- és C-vitamin az immunrendszer számára;
  • ásványi anyagok: kalcium, kálium, magnézium, vas;
  • illóolajok (eugenol, linalool, citronellol), amelyek
  • gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkeznek.

Íz és illat: kinek mi áll közelebb

Zöld bazsalikom (például genovai) – finom illatú, kiválóan alkalmas klasszikus ételekhez, például pestóhoz. Lila (erevani, rubinvörös) – gazdag ízű, néha ánizsos jegyekkel, salátákhoz és italokhoz kiválóan illik, írja a a pravda.ru.

Melyiket válasszuk

A legjobb mindkettő. A zöld a megszokott ízt és vitaminokat ad. A lila erősíti a szervezet antioxidáns védelmét és élénk ízt ad az ételeknek.

Kapcsolódó írásaink