Egészség

Fiatalít és megelőzi a rák kialakulását

A 2025-ös év slágere

A különböző kávéfajták közül ez a finom, gyümölcsös ízével és számos jótékony tulajdonságával tűnik ki. Gyengédebb, mint a hagyományos, de több fiatalító és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező anyagot tartalmaz – írja a Sports.kz az Rbc.ua- ra hivatkozva.

Fiatalít és megelőzi a rák kialakulását
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/LB Studios

Melyik kávé lesz a slágere 2025-ben?

Dr. Bartek Kulczynski táplálkozási szakértő elmagyarázza, mi a könnyű kávé. A világos pörkölésű kávé több egészségjavító vegyületet tartalmaz polifenolok formájában, amelyek képesek elnyomni a szabad gyökök aktivitását – hangsúlyozza a táplálkozási szakértő.

Emellett olyan tanulmányokat is idéz, amelyek azt állítják, hogy „a kávéban található vegyi anyagok csökkenthetik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát”. Ezek a vegyületek különösen nagy mennyiségben lehetnek jelen a világos pörkölt kávéban, így a világos pörkölt kávé segíthet megelőzni a rákot.

A polifenolok elpusztítják a szabad gyököket, amelyek felelősek az öregedési folyamatokért, és elnyomják a gyulladásokat. Ennek köszönhetően ez a kávé segít megőrizni a fiatalságot és még jobban vigyáz az egészségedre, mint a klasszikus kávé.

Mi az a könnyű kávé?

A világos pörkölésű kávé egy enyhén pörkölt kávé, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat rövidebb ideig, alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, mint a közepesen vagy sötét pörkölésű kávét.

A "szőke" elnevezés a bab pörkölés utáni világos, aranysárga színére utal. A szőke kávét finom íz jellemzi, gyakran hangsúlyos gyümölcsös, citrusos és virágos jegyekkel, valamint finom édességgel (például nádcukor, karamell, tejcsokoládé jegyekkel).

Kevésbé keserű, mint a sötétebb pörkölésű kávék, és alacsonyabb ízintenzitású. A rövidebb pörkölési idő miatt a könnyű kávék jellemzően magasabb savassággal rendelkeznek, amelyet gyakran élénknek és élénknek neveznek. A közhiedelemmel ellentétben a világos pörkölésű kávé több koffeint tartalmazhat, mint a sötétebb pörkölésű.

Ez azért van, mert a rövidebb pörkölés miatt a bab kevésbé tágul, így a könnyebb babok sűrűbbek és több koffeint tartalmaznak ugyanabban a térfogatban (pl. kanálnyi). Keményebbek és kevésbé porózusak is, gyakran finomabb őrlést és hosszabb főzési időt igényelnek az optimális ízkinyeréshez.

A világos pörkölésű kávé egészségesebb, mint a sötét pörkölésű?

A világos pörkölésű kávé számos előnye ellenére lehetetlen biztosan kijelenteni, hogy egészségesebb, mint a sötét pörkölésű. A két kávépörkölési módszer összehasonlításakor a világos pörkölésű kávé általában több antioxidánst, például klorogénsavat tartalmaz.

Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szervezetben lévő szabad gyököket, ami lassíthatja az öregedési folyamatot és támogathatja a szív egészségét. A sütési folyamat, különösen magasabb hőmérsékleten, elpusztíthatja ezen érzékeny vegyületek némelyikét. A kutatások azt mutatják, hogy a könnyű kávé jelentősen kevesebb akrilamidot is tartalmaz.

Az akrilamid egy vegyi anyag, amely a kávébabok pörkölése során keletkezik, különösen magas hőmérsékleten. Az akrilamidot valószínűsíthető emberi rákkeltő anyagként osztályozzák. Bár a kávé koffeintartalma általában alacsony, és nem jelent jelentős kockázatot, azok számára, akik aggódnak az anyagnak való kitettség minimalizálása miatt, a világos pörkölésű kávé jobb választás lehet.

Kapcsolódó írásaink