Egészség
Fiatalít és megelőzi a rák kialakulását
A 2025-ös év slágere

Melyik kávé lesz a slágere 2025-ben?
Dr. Bartek Kulczynski táplálkozási szakértő elmagyarázza, mi a könnyű kávé. A világos pörkölésű kávé több egészségjavító vegyületet tartalmaz polifenolok formájában, amelyek képesek elnyomni a szabad gyökök aktivitását – hangsúlyozza a táplálkozási szakértő.
Emellett olyan tanulmányokat is idéz, amelyek azt állítják, hogy „a kávéban található vegyi anyagok csökkenthetik bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát”. Ezek a vegyületek különösen nagy mennyiségben lehetnek jelen a világos pörkölt kávéban, így a világos pörkölt kávé segíthet megelőzni a rákot.
A polifenolok elpusztítják a szabad gyököket, amelyek felelősek az öregedési folyamatokért, és elnyomják a gyulladásokat. Ennek köszönhetően ez a kávé segít megőrizni a fiatalságot és még jobban vigyáz az egészségedre, mint a klasszikus kávé.
Mi az a könnyű kávé?
A világos pörkölésű kávé egy enyhén pörkölt kávé, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat rövidebb ideig, alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, mint a közepesen vagy sötét pörkölésű kávét.
A "szőke" elnevezés a bab pörkölés utáni világos, aranysárga színére utal. A szőke kávét finom íz jellemzi, gyakran hangsúlyos gyümölcsös, citrusos és virágos jegyekkel, valamint finom édességgel (például nádcukor, karamell, tejcsokoládé jegyekkel).
Kevésbé keserű, mint a sötétebb pörkölésű kávék, és alacsonyabb ízintenzitású. A rövidebb pörkölési idő miatt a könnyű kávék jellemzően magasabb savassággal rendelkeznek, amelyet gyakran élénknek és élénknek neveznek. A közhiedelemmel ellentétben a világos pörkölésű kávé több koffeint tartalmazhat, mint a sötétebb pörkölésű.
Ez azért van, mert a rövidebb pörkölés miatt a bab kevésbé tágul, így a könnyebb babok sűrűbbek és több koffeint tartalmaznak ugyanabban a térfogatban (pl. kanálnyi). Keményebbek és kevésbé porózusak is, gyakran finomabb őrlést és hosszabb főzési időt igényelnek az optimális ízkinyeréshez.
A világos pörkölésű kávé egészségesebb, mint a sötét pörkölésű?
A világos pörkölésű kávé számos előnye ellenére lehetetlen biztosan kijelenteni, hogy egészségesebb, mint a sötét pörkölésű. A két kávépörkölési módszer összehasonlításakor a világos pörkölésű kávé általában több antioxidánst, például klorogénsavat tartalmaz.
Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szervezetben lévő szabad gyököket, ami lassíthatja az öregedési folyamatot és támogathatja a szív egészségét. A sütési folyamat, különösen magasabb hőmérsékleten, elpusztíthatja ezen érzékeny vegyületek némelyikét. A kutatások azt mutatják, hogy a könnyű kávé jelentősen kevesebb akrilamidot is tartalmaz.
Az akrilamid egy vegyi anyag, amely a kávébabok pörkölése során keletkezik, különösen magas hőmérsékleten. Az akrilamidot valószínűsíthető emberi rákkeltő anyagként osztályozzák. Bár a kávé koffeintartalma általában alacsony, és nem jelent jelentős kockázatot, azok számára, akik aggódnak az anyagnak való kitettség minimalizálása miatt, a világos pörkölésű kávé jobb választás lehet.