Életmód
Egészséges táplálkozás gyerekeknek: még az édesség is beleférhet, de csak módjával
Rajtunk múlik, hogy gyermekünk megtanulja a helyes ételválasztást

„A táplálkozás alapját a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok adják, ezek a tápanyagok biztosítják bonyolult anyagcsere-folyamataink fenntartását, szervezetünk zavartalan működését. A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ezért rajtunk múlik, hogy gyermekünk megtanulja-e a helyes ételválasztást, milyen ételcsoportokat ismer meg és részesít előnyben, milyen irányba formálódik étkezési módja, a felnőttkorát is jellemző étkezési magatartása” – olvasható a Gyerekmosoly Egészségközpont összefoglalójában. A szakértők szerint a gyerekek táplálása kapcsán két kulcsszót kell folyamatosan észben tartani: a mennyiséget és a minőséget.
A szakemberek ismertetője alapján összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amelyeket ajánlott betartania, ha jól és egészségesen szeretné táplálni gyermekét.
Figyeljünk az energiaszükségletre!
Bár az egyéni energiaszükségletet több tényező is befolyásolhatja – például a kor, a nem és az aktivitási szint –, az átlagos napi kalóriaigényt a következő képlettel könnyen kiszámíthatja: 1000 + az évek száma százzal szorozva. Lányok esetében az eredményből ki kell vonni 200-at.
Elégítse ki gyermeke tápanyagigényét!
A megfelelő fehérjebevitel a gyerekek esetében különösen fontos, hogy optimális ütemben tudjanak fejlődni, növekedni. Emellett szintén elengedhetetlen a vitaminok, a rostok és ásványi anyagok biztosítása is.
Körültekintően válasszunk szénhidrát- és zsírforrást!
A szénhidrátok közül lehetőleg az összetett, lassabb felszívódásúakat részesítsük előnyben a cukorral szemben! A zsírok közül pedig inkább a növényi termékek, ne pedig az állati zsiradékok legyenek többségben!
Mind az öt élelmiszercsoport fontos
Ha biztos szeretne lenni abban, hogy az összes lényeges tápanyagot biztosítja gyermekének, akkor étrendjének mind az öt csoportot tartalmaznia kell. Az öt élelmiszercsoport a következő: kenyér és egyéb gabonatermékek, gyümölcs- és zöldségfélék, húsok és azok alternatívái, tej és tejtermékek, zsiradékok.