Életmód
Veszélyes lehet, ha túl sok zabpelyhet fogyasztunk
Csak módjával a zabbevitellel!

A zabpehely joggal vált elsősorban a reggeli étkezések kedvelt alapanyagává, hiszen valóságos tápanyag-nagyágyú.
Számos fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, például vasat, magnéziumot, cinket, B1-, B6- és E-vitamint. De ez még nem minden: a zabpehely értékes fehérjét, telítetlen zsírsavakat és rostokat is tartalmaz.
A zabpehely egyik legnagyobb előnye a magas rosttartalma
A rost olyan növényi összetevő, amelyet az ember csak korlátozottan képes megemészteni, és megtalálható a gabonafélékben, hüvelyesekben, zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és magvakban. A zabpehelyben különösen sok van belőlük, így a zab fogyasztása segít serkenteni az emésztést és az anyagcserét, ami pozitív hatással lehet az általános közérzetünkre.
A zabpehelyben lévő rostok segíthetnek az olyan problémák enyhítésében, mint a székrekedés vagy az aranyér.
Emellett védelmet nyújthatnak az olyan táplálkozással összefüggő betegségek ellen is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a zsír- és anyagcserezavarok, a vastagbélrák, illetve az elhízás.
Mivel a rostban gazdag ételek hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, segíthetnek a testsúly szabályozásában, sőt akár csökkentésében is.
A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a teljes kiőrlésű termékek, például a zabpehely rendszeres fogyasztását ajánlja. Egy tipikus, körülbelül 50 gramm zabpehelyből készülő zabkása körülbelül 5 gramm fehérjét, 5 gramm rostot és csak 170 kalóriát tartalmaz – írja a Bunte.de.
A mértékletesség itt is számít
A rostgazdag alapanyagok számos előnye mellett itt is figyelni kell a megfelelő mennyiségre. Ha egyszerre túl sok rostos fogyas, az puffadáshoz, hasi fájdalomhoz és megváltozott székelési szokásokhoz vezethet. Ezért tanácsos lassan növelni a rostbevitelt, mellé pedig sok folyadékot fogyasztani, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon.
A gluténérzékenyeknek is óvatosnak kell lenniük. A zab természetes módon alacsony gluténtartalmú. A feldolgozás során azonban előfordulhat gluténszennyeződés. A gluténérzékenyek ezért csak gluténmentes zabtermékeket fogyasszanak. Ezek speciális címkével vannak ellátva, és nem tartalmazhatnak szennyeződéseket.