Életmód

Ezek a gyors étkezés veszélyei

Ha csak az ételre koncentrálunk, akkor abból sokkal kevesebb is elég

Létezik egy Slow Food nevű nemzetközi mozgalom, melynek ötlete az egészséges és megfelelő, biotermékeken alapuló élelmiszerek mért fogyasztása. Úgy tervezték, hogy „megakadályozza a gyorséttermeket”. Elena Solomatina táplálkozási szakértő és orvosjelölt hangsúlyozta, hogy a Slow Food intelligens megközelítés az élelmiszerekhez – írja a vm.ru.

Ezek a gyors étkezés veszélyei
A gyorséttermekben kapható ételek csak az adott pillanatban csillapítják az éhségérzetet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Claire Serie

„Amikor futás közben eszünk, bizonyos folyamatok mennek végbe az agyunkban és az idegrendszerünkben – ez frusztrációt és izgalmat okoz” – magyarázta a szakember – számol be a vm.ru.

Elmondása szerint étkezés közben, amikor az ember nyugodt és nem siet, az emésztőrendszere bekapcsol, és megfelelően működik. Hozzátette, hogy ha az ember csak az ételre koncentrál, akkor abból sokkal kevesebbel lesz elégedett.

A táplálkozási szakértő kifejtette, hogy a túlevés közvetlenül attól függ, mennyire koncentrál az ember az ételre étkezés közben.

Úgy vagyunk megtervezve, hogy nagyon kis adagokkal is megelégedjünk, a lényeg, hogy meghosszabbítsuk az élvezetet, telítsük az agyterületeket. Aztán jön az inzulin, és behúzza a glükózt a sejtekbe. A szervezet energiát kap, majd beindulnak a folyamatok – magyarázta a szakember.

Szerinte biokémiai folyamatok vagy mentális funkciók választják el a pszichét és a szomatikust, és az embernek ezeket össze kell kapcsolnia.

Kapcsolódó írásaink