Életmód

A leghasznosabb diófélék

A táplálkozási szakemberek rendszeres fogyasztásukat ajánlják

Sokféle dió létezik, mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Melyiket válasszuk? Nem hibázhatunk egyetlen dióval sem. Hiszen ezek mind olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, mint az egészséges zsírok és fehérjék – írja a Realsimple alapján az Unian.ua.

A leghasznosabb diófélék
A diófélék étrendbe illesztése jó hatással van a koleszterinszintre is
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Egy tanulmány szerint akik hetente ötnél több alkalommal fogyasztanak diófélét, hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint azok, akik nem – írja az Unian.ua.

Minden diónak van valami egyedi tulajdonsága. Néhányuknak azonban ideálisabb a táplálkozási profilja, mondja Maggie Moon Los Angeles-i regisztrált dietetikus.

Íme a hét legegészségesebb dióféle, amelyet a táplálkozási szakemberek rendszeresen fogyasztanak.

Dió

Ami a diót különösen hasznossá teszi, az az omega–3 növényi zsír alfa-linolénsav (ALA) koncentrációja, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és javíthatja az agysejtek szerkezetét és működését – magyarázza Moon. Tanulmányok azt mutatják, hogy a dió többek között javítja a hangulatot és a memóriát.

Egy 2023-as tanulmány szerint a dió a legígéretesebb táplálék a kognitív egészség szempontjából. Ha több diót szeretne enni, keverheti a zabpehelyhez, vagy fogyaszthatja a müzliszeletek mellé is.

Mandula

A legtöbb dió gazdag egészséges zsírokban, és a mandula is gazdag kalciumban. Moon szerint ez az egyetlen dió, amely elegendő kalciumot biztosít a szervezet számára.

A National Institutes of Health szerint egy átlagos felnőttnek körülbelül 1000 mg kalciumra van szüksége naponta. Egy adag mandula 76,3 mg kalciumot, azaz a napi érték körülbelül nyolc százalékát biztosítja.

Moon emellett kiemelte e diófélék előnyeit az izomgyógyulás szempontjából: a mandula négy héten át tartó fogyasztása segíthet ellensúlyozni az izomkárosodást és javítani az erőnlétet azoknál a felnőtteknél, akik nem sportolnak.

A mandula önmagában is fogyasztható vagy salátákhoz adható extra roppanós textúrát adva azoknak.

Földimogyoró

A földimogyoró hüvelyes, de diónak is számít. Moon a földimogyorót ajánlja, mert jó és megfizethető B-vitamin-, magnézium- és fehérjeforrás.

Tartalmaz egy resveratrol nevű antioxidánst is, amely segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben – mondta Michelle Ruthenstein, a New York-i Preventive Cardiology regisztrált dietetikusa.

A földimogyoróvaj fogyasztása során érdemes odafigyelni az olyan összetevőkre, mint a hozzáadott cukor és a nagy mennyiségű nátrium – figyelmeztetett Ruthenstein. A nyers földimogyoró a legjobb választás.

Pisztácia

Ez a dióféle fehérjét biztosít, és a legtöbb diófélével ellentétben mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.

„A pisztácia az egyetlen teljes értékű fehérjetartalmú dióféle. Gazdag szívbarát telítetlen zsírokban és antioxidánsokban” – jegyezte meg Patricia Bennan regisztrált dietetikus.

Ezenkívül egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy a pisztáciában van a legmagasabb káliumtartalom a diófélék közül, mondja Bennan.

A pisztáciát pudingokhoz, levesekhez és salátákhoz adhatjuk. Jól passzolnak halakhoz is, különösen lazachoz és laposhalhoz.

Brazil dió

A brazil dió az egyik legjobb táplálék a pajzsmirigy támogatására, mivel szelént tartalmaz, amely fontos ennek a szervnek. Napi egy vagy két brazil dió elfogyasztása elegendő a napi szelénszükséglet kielégítéséhez, mondja Bennan.

Azonban arra figyelmeztet, hogy a szelén nagy dózisban mérgező, ezért a brazil diót nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.

Pekándió

A pekándió számos tápanyag jó forrása. Ez a dióféle különösen magas az antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és támogatják a szív, az agy és az immunrendszer egészségét, mondja Rutenstein.

Egy 2022-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a pekándióval dúsított étrend csökkenti az oxidatív stresszt egészséges felnőtteknél, különösen étkezés után.

Fenyőmag

A legjobb dióféle salátához a fenyőmag. Ízt, állagot és tápanyagokat ad hozzá, beleértve a cinket is. Bennan szerint egy 2022-es tanulmány, amely a különböző diófélék tápanyagait hasonlította össze, kimutatta, hogy a fenyőmag tartalmazta a legtöbb cinket.

A cink fontos szerepet játszik az immunrendszerben. Elegendő cinkbevitellel megelőzhetőek a betegségek és enyhíthetőek a megfázásos tünetek – hangsúlyozza a szakember.

Kapcsolódó írásaink