Egészség

Mit lehet és mit nem lehet enni diófélékkel?

Ne terhelje a gyomor-bél traktust!

A Belnovosti.by oldal elárulta, milyen termékekkel nem szabad kombinálni a diót – számol be a Sports.kz.

Mit lehet és mit nem lehet enni diófélékkel?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A dió ízletes, hasznos, de kalóriadús. A mandula, a földimogyoró, a dió, a kesudió és a mogyoró szintén magas energiaértékű.

A dióféléket legjobb külön nassolnivalóként és kis mennyiségben fogyasztani.

Ha mégis valamivel együtt szeretné fogyasztani őket, akkor legyen óvatos: válasszon biztonságos kombinációt, hogy ne terhelje a gyomor-bél traktust.

Mivel fogyaszthatja a diót?

A diófélék jól összeegyeztethetőek a „félédes” és bogyós gyümölcsökkel. Ezért nyugodtan fogyasszon mogyorót vagy diót almával, körtével vagy cseresznyével.

Ugyanakkor ne feledkezzen meg a mértékletességről: ne legyen túl kalóriadús az étrendje.

Mivel nem ehet diót?

De nem érdemes a diót hússal együtt fogyasztani. Igen, ez a kombináció finom – és úgy tűnhet, hasznos is.

De van egy probléma: a kész étel túl „nehéz” lesz. Lehet, hogy olyan következményekkel járhat, mint a gyomorban való nehézkedés és a gyomorégés.

Továbbá a dióféléket nem szabad túróval együtt használni. Az ilyen kombináció súlyosan növeli az emésztőrendszer terhelését.

És a diófélék a keményítőtartalmú zöldségekkel sem „barátok”. Ezért ne fogyasszon diót vagy kesudiót burgonyával vagy céklával: az ilyen kombináció nagyon rosszul emészthető. Tartsa ezt szem előtt a saláták elkészítésekor.

Kapcsolódó írásaink