Egészség

A diófélék mindennapi fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát

Nem ez az első alkalom, hogy a diófélék fogyasztását összefüggésbe hozták az agy egészségével

A UK Biobank több mint 50 ezer résztvevőjének vizsgálatából kiderült, hogy azok az emberek, akik naponta esznek egy marék diófélét, csökkenthetik a teljes demencia kockázatát – írja az ScienceAlert.

A diófélék mindennapi fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A 60 év feletti, dióféléket nem fogyasztó emberekhez képest azoknál, akik napi legfeljebb 30 gramm diófélék fogyasztásáról számoltak be, 16 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata az elkövetkező években.

Ha a diót sótlanul fogyasztották, ez a szám 17 százalékra ugrott. Nem számított, hogy a diófélék héjasak, szárítottak, pörköltek vagy hámozottak voltak-e.

Ez jó hírnek hangzik, de van néhány fenntartás. A diófélék fogyasztásával nem lehet kiváltani az egészséges életmódot, ezt pedig az eredmények is alátámasztják. A pozitív hatás ugyanis csak azoknál az embereknél mutatkozott, akik nem voltak elhízottak, nem dohányoztak és fogyasztottak sok alkoholt, valamint megfelelő mennyiségű alváshoz jutottak.

Nem ez az első alkalom, hogy a dióféléket összefüggésbe hozzák az agy egészségével. Ezek ugyanis energiadús, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, amelyek bizonyos kutatások szerint a rövid távú memóriát és a nyelvi folyékonyságot is fejleszthetik.

Mégis, az újonnan felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a demenciaesetek akár 40 százaléka megelőzhető vagy akár késleltethető bizonyos életmódbeli kockázati tényezők – mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a testmozgás vagy a társadalmi elszigeteltség – módosításával.

Úgy tűnik, hogy az étrend döntő szerepet játszik. A múltban több szisztematikus áttekintés is megállapította, hogy az egészséges étrend, például a mediterrán étrend, összefügg a demencia kockázatának csökkenésével. Eközben a nyugati étrend, amely sok telített zsírt, cukrot és sót tartalmaz, úgy tűnik, hogy a demencia kockázati tényezője.

Egy nemrégiben 60 ezer briten végzett tanulmány szerint a mediterrán étrend betartása akár 23 százalékkal is csökkenti a demencia kockázatát.

További kutatások kimutatták, hogy az olívaolaj, a mediterrán életmód egyik alapanyaga, kifejezetten 28 százalékkal csökkentheti a demenciával összefüggő halálozás kockázatát.

Ezek igazán ígéretes számok, amelyeket tovább kell vizsgálni, különösen azért, mert a brit biobank kohorszának csak egynegyede számolt be arról, hogy rendszeresen fogyaszt dióféléket.

Kapcsolódó írásaink