Életmód
Nasi, ami évekkel meghosszabbíthatja az életet
Csökkenti a tüdőrák kockázatát is

A kutatás szerint egyes egészséges nassolnivalók fogyasztása jelentős hatással lehetnek a halálozási kockázatok csökkentésére, különösen a rák, szívbetegségek és májelégtelenség megelőzésére. Érdekes módon a sajt fogyasztása is ezek között szerepelt, mint egy olyan tényező, amely segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy csökkentsük a korai halálozási okok kockázatát. A kutatás eredményei alapján bizonyos egészséges ételek fogyasztása mellett a környezeti és életmódbeli tényezők is alapvető fontosságúak – tájékoztat a Life.hu.
Noha a genetikai tényezők is szerepet játszanak, a kutatók rámutattak arra, hogy az olyan környezeti tényezők, mint a fizikai aktivitás mennyisége, a dohányzás és az alvásmennyiség jelentős hatással vannak az egészségi állapotra. A kutatás megerősíti, hogy a társadalmi-gazdasági környezet és az egészséges nasik választása egyaránt befolyásolja a hosszú és egészséges élet lehetőségét. Megállapították, hogy a dohányzás, a társadalmi-gazdasági helyzet, a fizikai aktivitás és az életkörülmények voltak a legfontosabb módosítható tényezők, amelyek befolyásolták az egészségi állapotot.
Míg a genetikai kockázatok nem változtathatóak, az életmódbeli tényezők, mint a dohányzás elhagyása, a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás, mind hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez. Minden egyes módosítható tényező, például a sajt és más egészséges nassolnivalók tudatos beépítése az étrendbe, jelentős hatással lehet életünk minőségére és hosszúságára.
A sajt egészséges hatásai szívünk és testünk számára is fontosak lehetnek. A sajt mérsékelt fogyasztása és a változatos, tápanyagban gazdag étrend hozzájárulhat a kockázatok csökkentéséhez. A tudósok rámutattak, hogy az egészséges életmód nemcsak egyéni, hanem közösségi szintű változtatásokat is igényel, például a szegénység csökkentését és az egészséges étkezési szokások népszerűsítését.
„Az a tény, hogy a legtöbb azonosított kockázati tényező módosítható, rávilágít a megelőzés óriási lehetőségére” – mondta Felicity Gavins professzor, a londoni Brunel Egyetem farmakológus szakértője. „A társadalmi egyenlőtlenségek kezelése, az egészséges viselkedési formák népszerűsítése és a káros hatások csökkentése révén valóban jelentős különbséget tehetünk az életkorral összefüggő betegségek és a korai halálozás csökkentésében” – fűzte hozzá.