Életmód

Ezért ne démonizáljuk a kenyeret

A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie

A rozskenyér összetétele szinte teljesen megegyezik a hajdinakásával – mondta A. Kalincsev táplálkozási szakértő – írja a Gismeteo.

Ezért ne démonizáljuk a kenyeret
A kenyeret és pékárut érdemes mértékkel fogyasztani
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Robert Michael

A szakértő szerint a „Kenyér mindennek a feje” közmondás nem véletlenül alakult ki, mert a rozskenyér sokáig jóllakat, és energiát ad a szervezetnek. Ha nem lehet bizonyos gabonaféléket vagy tésztát enni, a kenyér helyettesítheti azokat. A nutriciológus azonban azt tanácsolja, hogy részesítsük előnyben a fekete fajtákat vagy a rozslisztből készült termékeket – írja a Gismeteo.

Emlékeztetett arra is, hogy a táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a szénhidrátok mellett fontos a fehérjék és a zsírok fogyasztása. Korábban az emberek egyszerű ételeket, például kenyeret és tejet ettek, ittak, de sokkal többet mozogtak, és összességében kevesebbet fogyasztottak. Ma a túlzott szénhidrátbevitel súlygyarapodáshoz vezethet.

A szakértő szerint a kenyér egészségügyi problémák hiányában még mindig remek táplálék, de fontos, hogy az antioxidánsokat és más tápanyagokat többféle forrásból szerezzük be.

Kapcsolódó írásaink