Életmód
Hányszor ehetünk meleg ételt egy nap?
Hideg ételekkel is sok energiát lehet fogyasztani

Monika Bischoff, a müncheni Barmherzige Brüder Kórház táplálkozási szakértője szerint: „A meleg ételek elkészítéséhez bizonyos főzési módszerekkel sok zsírra van szükség. Ez a kalóriákban is észrevehető. Ezért csak napi egy meleg étkezést ajánlunk – írja a Focus.de.
Ezenkívül a szervezetnek már nem kell felmelegítenie a meleg ételeket a feldolgozáshoz. Feltételezhető, hogy kevesebb energia szükséges az étel megemésztéséhez.
Akinek most az az ötlete támad, hogy jéghideg vizet igyon, hogy több kalóriát égessen: az ehhez szükséges energiaráfordítás nem olyan magas, hogy ennek következtében többet ehetne.
Természetesen hideg ételekkel is sok energiát lehet fogyasztani – például ha vajat kenünk a szendvicsekre. Éppen ezért nem lehet megmondani, hogy mi az, ami általában egészségesebb vagy egészségtelenebb.
Mindig az étel összetételétől függ – függetlenül attól, hogy hideg vagy meleg.
Mitől lesz egészséges az étel?
A tányérszabály iránymutatásként használható az egészséges ételek összetételére: a tányér felének salátát vagy zöldséget kell tartalmaznia. Egynegyed része legyen fehérjés köret, például hüvelyesek vagy hal, egynegyed része pedig szénhidrátos köret, például burgonya vagy teljes kiőrlésű tészta.
A jó minőségű zsiradékot takarékosan kell használni. A kevés zsiradékot igénylő, egészséges főzési módok a párolás és a gőzölés. A tápanyagok és vitaminok így is megmaradnak.
Fontos, hogy az ételek változatosak és minél színesebbek legyenek – lehetőleg regionálisak és szezonálisak. És mindig a saját igényeire szabottan. Az alapszabály: mindent mértékkel.
Mikor emészthető legkönnyebben a meleg étel?
Minden ember emészthetősége más és más. Ezért nincs egyetlen megfelelő napszak a meleg ételek fogyasztására.