Életmód

Ezek az ételek serkentik az agyat

Az agyunknak rengeteg tápanyagra van szüksége

Ha egészségesen táplálkozunk, az egész szervezetünk, így az agyunk is hálás lesz érte. Vannak olyan agyserkentő ételek, melyektől könnyebben megy a koncentrálás, segítik a gondolkodást, és fiatalosan tartják az agyunkat – írja a life.hu.

Ezek az ételek serkentik az agyat
Az egészséges étrend az agyat is karbantartja (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/Sebastian Kaulitzki

Az agyunknak rengeteg tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egész nap tudjunk teljesíteni akár a munkahelyen, akár egy vizsgára készülve. Vannak olyan agyserkentő ételek, amelyek ezeket a tápanyagokat tartalmazzák, így segítenek abban, hogy tudjunk koncentrálni, gyorsabban elvégezni a szellemi munkát igénylő feladatokat, és hosszú távon is támogatják az agyunk működését.

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres reggelizés fejleszti a rövid távú memóriánkat, és segít a napközbeni koncentrálásban, ezért nem érdemes kihagyni ezt az étkezést. Persze nem mindegy, mit reggelizünk: válasszunk rostokban gazadag, teljes kiőrlésű pékárukat, gyümölcsöket és fehérjetartalmú ételeket.

Hal

Az omega–3 zsírsavakat tartalmazó halételek kulcsfontosságúak az agyunk egészségéhez. Ezek az egészséges zsiradékok nemcsak rengeteg energiát biztosítanak az agysejteknek, hanem a rendszeres fogyasztásuk segít csökkenteni a sztrók és a demencia kialakulásának a kockázatát, és a memóriát is javítják. Szakemberek azt javasolják, hogy legalább heti két étkezésünkben legyen hal.

Étcsoki és olajos magvak

Kis mennyiségben lehet egészséges rágcsálnivalókat, sőt, még édességet is fogyasztani, és ezekért az agyunk is hálás lesz. Az olajos magvak tele vannak antioxidánsokkal, E-vitaminnal, és segítenek megelőzni a korral járó kognitív hanyatlást. Az étcsoki pedig az antioxidánsok mellett koffeint is tartalmaz, ami segít fókuszálni.

Jót tesznek a zöldségek és gyümölcsök is

Az agyserkentő ételek közül elmaradhatatlanok a zöld leveles zöldségek és a bogyós gyümölcsök, hiszen az optimális agyműködés garantált a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok miatt. Lassítják az agy öregedési folyamatait, hatékonyabbá teszik az agyműködést. Együnk minél több áfonyát, szedret, málnát, spenótot és mángoldot!

Kapcsolódó írásaink