Életmód

Marhaszelet vagy csirkemell?

Mítosz vagy igazság?

A táplálkozási szakemberek gyakran tanácsolják, hogy váltsunk fehér csirkehúsra, amely kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint más fehérjeforrások. De vajon végleg le kell-e mondani a marhaszeletről a csirkemell javára? – teszi fel a kérdést a Sports.kz.

Marhaszelet vagy csirkemell?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Az a kérdés, hogy mi egészségesebb – a csirke vagy a marhahús, elsősorban a tartásuk körülményeitől függ. A hagyományosan egészségesebbnek tartott csirke áldozatul esett az iparosításnak, ami negatívan hatott a tápértékére – írja a Sports.kz.

A feltételezett antibiotikum-használat és a helytelen takarmányozás miatt sok szakértő megkérdőjelezi pozitív tulajdonságait.

A marhahús előnyei a szervezet számára fontos B-vitamin- és vastartalomban rejlenek. Az emberre gyakorolt előnyökkel kapcsolatos helyzet azonban erősen függ attól is, hogy pontosan hogyan nevelték az állatot.

A természetesen táplált állatokból származó marhahús táplálóbb lehet, mint a tömegtermelésben, gyári állattenyésztésben vásárolt csirkehús.

Ha mindkét természetesen nevelt lehetőség elérhető az Ön számára, a csirke a jobb választás – a káros anyagok kisebb mértékű felhalmozódása miatt.

Ha kétséges a hús eredete, ne mondjon le kifejezetten a marhaszeletről, csak csökkentse az adagot.

Kapcsolódó írásaink