Életmód

Kiderült, melyik uborkát és paradicsomot kell héj nélkül enni

Hámozatlan formában történő fogyasztásuk súlyos egészségügyi következményekkel járhat

Szakértők elmondták, hogy melyik paradicsom és uborka az, amit jobb hámozva enni – írja a Sports.kz.

Kiderült, melyik uborkát és paradicsomot kell héj nélkül enni
Nem minden paradicsom és uborka héja alkalmas fogyasztásra
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Sokan hozzászoktak ahhoz, hogy az uborkát is és a paradicsomot is héjjal eszik. Valahogy nem szokás megszabadulni ezeknek a zöldségeknek a külső héjától – írja a Sports.kz.

Ráadásul a fent említett zöldségek héját hasznosnak tartják. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor az uborkát és a paradicsomot meg kell hámozni. Hámozatlan formában történő fogyasztása súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A korai uborkát a felső héjától meg kell szabadítani. Az ok egyszerű: az ilyen zöldségek héja sok nitrátot tartalmaz. Ezek a vegyületek pedig meglehetősen veszélyesek az emberi szervezetre.

Ezért emlékezzen egy egyszerű szabályra: a kora tavasszal vásárolt uborkát meg kell tisztítani.

A „héját” nem szabad rajta hagyni az éretlen paradicsomon sem. Az ilyen zöldség héjában lehet egy szolamargin nevű vegyület. Ennek az anyagnak az emberi szervezetbe való bejutása nem vezet semmi jóra.

Kapcsolódó írásaink