Életmód

Ez a leggyakrabban fogyasztandó tejtermék

Alacsonyabb a zsír- és a kalóriatartalma

A ricotta sajtnak számos olyan egészségügyi előnye van, mint a túrónak. Sőt, bizonyos esetekben még egészségesebb is – számol be a Sports.kz a Ferra.ru-ra hivatkozva.

Ez a leggyakrabban fogyasztandó tejtermék
A ricotta népszerű tejtemék
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Jean-Blaise Hall

A ricotta egy lágy sajt, amelyet juh-, kecske-, tehén- vagy akár bivalytejből készítenek. Különlegessége, hogy a sajtkészítés során visszamaradó savóból készül – írja a Sports.kz.

A túróhoz képest a ricotta sajt kalóriadúsabb. Fél csésze teljes tejből készült ricotta körülbelül 200 kalóriát és 14 g zsírt tartalmaz, míg ugyanez az adag túró 110 kalóriát és 5 g zsírt. Ugyanakkor ezek a termékek hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaznak: a sajtban 10 g, a túróban 12,5 g fehérjét.

Ezenkívül a ricotta kevesebb nátriumot, kevesebb cukrot és több kalciumot tartalmaz, mint a túró. Kicsit kevesebb zsírt és kalóriát kaphat ebből a sajtfajtából, ha részben vagy teljesen zsírszegény terméket vásárol.

A ricotta sajt tökéletesen illeszkedik az alacsony szénhidráttartalmú diétába, és sokféle ételhez adható – jegyzi meg Annie Nguyen regisztrált dietetikus.

Kapcsolódó írásaink