Egészség

Miért nem ihatnak a gyermekek és a terhes nők nyers tejet?

Az elmúlt években a nyers tej fogyasztása körül vita alakult ki

Az elmúlt években a nyers tej fogyasztása körül vita alakult ki. A kockázatok ellenére a népszerűsége egyre nő, és a téma egyre inkább politizálódik. A pártolók azt állítják, hogy a pasztőrözés megfosztja a tejet jótékony tulajdonságaitól, de a szakértők szerint nincs tudományos bizonyíték az ilyen állításokra, és súlyos egészségügyi kockázatokra utalnak – írta a pravda.ru.

Miért nem ihatnak a gyermekek és a terhes nők nyers tejet?
A nyers tej fogyasztása körül állandósulnak a viták (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Mi a pasztőrözés?

A pasztőrözés a tej hőkezelése a kórokozók elpusztítása érdekében. Dennis D’Amico, a Connecticuti Egyetem docense szerint az USA-ban a tej pasztőrözése standard módon 72 °C-on történik 15 másodpercig. A nyers tejet nem vetik alá ennek a kezelésnek. Bár a pasztőrözés minimálisra csökkenti a tej összetételének változását, jelentősen javítja annak biztonságát.

Történelmi háttér

A pasztőrözést először Louis Pasteur francia kémikus alkalmazta a 19. században a bor és a sör romlásának megakadályozására. Franz von Soxhlet német tudós 1886-ban a gyakorlatot a tejre is átültette, hogy csökkentse a gyermekek körében a tuberkulózis és más, tej által terjesztett betegségek miatt akkoriban magas halálozási arányt. A pasztőrözés több ezer életet mentett meg, bár bevezetése ellentmondásos volt.

Miért van szükség pasztőrözésre?

Még a legtisztább gazdaságok és a legegészségesebb állatok sem garantálják a tej biztonságát.

John Lucey, a Wisconsini Egyetem professzora szerint a mikrobák számos forrásból, többek között a berendezésekből, a tartályokból és a levegőből kerülhetnek a tejbe. A nyers tej olyan kórokozókat tartalmazhat, mint a lisztéria, a szalmonella vagy az E. coli veszélyes törzsei. A nyers tejminták körülbelül egyharmada tartalmaz potenciálisan káros mikroorganizmusokat.

Egészségügyi kockázatok

Az FDA szerint bár a nyers tejet az amerikaiak körülbelül egy százaléka fogyasztja, a tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 96 százalékát ez okozza.

A gyermekek, az idősek és a terhes nők esetében különösen nagy a szövődmények kockázata. Még Pennsylvaniában is, ahol a nyers tej értékesítése legális, rendszeresen jelentenek járványkitöréseket.

Mit mondanak a nyerstejet pártolók?

A pártolók úgy vélik, hogy a pasztörizálatlan tej egészségesebb, mivel a tápanyagokat jobban megtartja.

A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a pasztőrözés csak kis mértékben befolyásolja a vitamintartalmat, például a C-vitamint, amely mikrodózisban még mindig megtalálható a tejben. A nyers tej laktózérzékenységre, immunitásra vagy a mikrobiomra gyakorolt hatásait szintén nem erősítették meg tudományosan.

Nyers tejből készült sajtok

A legalább 60 napig érlelt kemény sajtok viszonylag biztonságosak, még nyers tejből is. A lágy és friss sajtok azonban ugyanolyan kockázatokat hordoznak, mint a nyers tej.

A tudomány továbbra is vizsgálja a nyers tej lehetséges előnyeit, de egyelőre kevesebb a bizonyított előny, mint az ismert kockázat.

Kapcsolódó írásaink