Életmód
A kivételesen hosszú életű emberek vére döntő különbségeket mutat
Platón és Arisztotelész már több mint 2300 évvel ezelőtt tárgyalta az öregedés folyamatát, és írt erről
Az, hogy az emberek meddig élhetnek, és hogy mi határozza meg a hosszú és egészséges életet, a kezdetektől érdekel minket. Platón és Arisztotelész már több mint 2300 évvel ezelőtt tárgyalta az öregedés folyamatát, és írt erről. A kivételes hosszú élet titkainak megértésére való törekvés azonban nem könnyű.
Ehhez a genetikai hajlam és az életmódbeli tényezők összetett kölcsönhatásának, valamint annak feltárása szükséges, hogy ezek hogyan hatnak egymásra az ember egész élete során.
Most a GeroScience című szaklapban megjelent legújabb tanulmány feltárt néhány közös biomarkert – többek között a koleszterin- és glükózszintet – a kilencvenévesnél tovább élő embereknél.
A nonagenáriusok és a százévesek már régóta élénk érdeklődéssel figyelik a tudósokat, mivel segíthetnek megérteni, hogyan élhetünk tovább, és talán azt is, hogyan öregedhetünk meg egészségesebben.
Eddig a százévesekkel kapcsolatos tanulmányok gyakran kis léptékűek voltak, és egy kiválasztott csoportra összpontosítottak, például kizárva a gondozóotthonokban élő százéveseket.
Hatalmas adathalmaz
A miénk az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a kivételesen hosszú életű emberek és rövidebb életű társaik körében az egész élet során mért biomarkerprofilokat hasonlítja össze.
Összehasonlítottuk a százéves korukat meghaladó életkorú emberek és rövidebb életű társaik biomarkerprofiljait, és megvizsgáltuk a profilok és a százéves kor elérésének esélye közötti kapcsolatot.
Kutatásunkban 44 000 svéd adatait vettük figyelembe, akik 64–99 éves korukban egészségügyi vizsgálaton estek át – ők az úgynevezett Amoris-kohorsz mintája voltak.
Ezeket a résztvevőket ezután a svéd nyilvántartási adatokon keresztül követtük nyomon 35 éven keresztül. Közülük 1224, azaz 2,7 százalék élte meg a 100. életévét. A százévesek túlnyomó többsége (85 százaléka) nő volt.
Tizenkét véralapú biomarkert vettek figyelembe, amelyek a gyulladással, az anyagcserével, a máj- és veseműködéssel, valamint az esetleges alultápláltsággal és vérszegénységgel kapcsolatosak. Ezek mindegyikét korábbi tanulmányokban összefüggésbe hozták az öregedéssel vagy a halálozással.
A gyulladással kapcsolatos biomarker a húgysav volt – ez a szervezetben bizonyos élelmiszerek emésztése során keletkező salakanyag.
Megvizsgáltuk az anyagcsere-állapothoz és -működéshez kapcsolódó markereket is, beleértve az összkoleszterint és a glükózt, valamint a májműködéssel kapcsolatosakat, mint például az alanin-aminotranszferáz (Alat), az aszpartát-aminotranszferáz (Asat), az albumin, a gamma-glutamil-transzferáz (GGT), az alkalikus foszfatáz (Alp) és a laktát-dehidrogenáz (LD) szintjét.
Megvizsgáltuk továbbá a kreatinint, amely a veseműködéssel, valamint a vasat és a teljes vasmegkötő kapacitást (TIBC), amely a vérszegénységgel áll összefüggésben. Végül vizsgáltuk az albumint is, amely a táplálkozással kapcsolatos biomarker.
Eredmények
Azt találtuk, hogy összességében azok, akik elérték a századik születésnapjukat, hatvanéves koruktól kezdve általában alacsonyabb glükóz-, kreatinin- és húgysavszintet mutattak.
Bár a mediánértékek a legtöbb biomarker esetében nem különböztek jelentősen a százévesek és a nem százévesek között, a százévesek ritkán mutattak extrém magas vagy alacsony értékeket.
A százévesek közül például nagyon kevésnek volt 6,5 mmol/l feletti glükózszintje életük korábbi szakaszában, vagy 125 µmol/l feletti kreatininszintje.
Számos biomarker esetében mind a százévesek, mind a nem százévesek értékei kívül estek a klinikai irányelvekben normálisnak tekintett tartományon.
Ez valószínűleg azért van így, mert ezeket az irányelveket fiatalabb és egészségesebb népességre alapozzák.
Amikor azt vizsgáltuk, hogy mely biomarkerek kapcsolódnak a százéves kor elérésének valószínűségéhez, azt találtuk, hogy a 12 biomarker közül kettő kivételével (alat és albumin) mindegyike összefüggést mutatott a százéves kor elérésének valószínűségével. Ez még az életkor, a nem és a betegségterhelés figyelembevétele után is így volt.
Az összkoleszterin és a vas szintjét tekintve az öt csoportból a legalacsonyabb csoportba tartozóknak kisebb volt az esélyük arra, hogy elérjék a 100 évet, mint a magasabb szintekkel rendelkezőknek.
Eközben a magasabb glükóz-, kreatinin-, húgysav- és májfunkciót jelző markerekkel rendelkezőknél szintén csökkent a százéves kor elérésének esélye.
Abszolút értékben a különbségek néhány biomarker esetében meglehetősen kicsik voltak, míg mások esetében a különbségek valamivel jelentősebbek voltak.
A húgysav esetében például az abszolút különbség 2,5 százalékpont volt. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb húgysavszintű csoportban az emberek négyszázalékos eséllyel töltötték be a 100. életévüket, míg a legmagasabb húgysavszintű csoportban csak 1,5 százalékuk érték meg a 100. életévüket.
Még ha az általunk felfedezett különbségek összességében meglehetősen kicsik is voltak, arra utalnak, hogy lehetséges kapcsolat van az anyagcsere-egészség, a táplálkozás és a kivételesen hosszú élettartam között.
A tanulmány azonban nem enged következtetéseket arra vonatkozóan, hogy a biomarkerértékekért mely életmódbeli tényezők vagy gének felelősek.
Joggal gondolhatjuk azonban, hogy az olyan tényezők, mint a táplálkozás és az alkoholfogyasztás szerepet játszanak.
A vese- és májértékek, valamint a glükóz- és húgysavértékek nyomon követése idősebb korban valószínűleg nem rossz ötlet. Ez azt jelenti, hogy a véletlen valószínűleg szerepet játszik valamikor a kivételes életkor elérésében. De az a tény, hogy a biomarkerek közötti különbségek már jóval a halál előtt megfigyelhetőek, arra utal, hogy a gének és az életmód is szerepet játszhat.