Életmód

Ez a hal különösen egészséges az idősek számára

Omega-3-ban és D-vitaminban gazdag

A szardíniát szuperélelmiszernek nevezik. Ezt a puha, zsíros halat konzervben, sütve és grillezve is lehet fogyasztani – számol be a Sports.kz a Ferra.ru-ra hivatkozva.

Ez a hal különösen egészséges az idősek számára
Maszala fűszerekkel bevont szardíniák sülnek egy serpenyőben
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd.

Íme a szardínia legcsodálatosabb előnyei az egészségünkre – tájékoztat a Sports.kz.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Mindezt azért, mert a szardínia magas omega-3 zsírsavtartalmú. Kimutatták, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát, javítják a szívbetegségek kezelésének eredményeit. Az omega-3 zsírsavak a trigliceridszintet is csökkentik.

Javítja az agy egészségét

Tanulmányok szerint a halfogyasztás növeli az agy szürkeállományának mennyiségét. Ennek az anyagnak a magasabb szintje csökkentheti az idegrendszeri betegségek kockázatát. Egy 2022-es tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása javíthatja a memóriát, a tanulást, a kognitív jólétet és az agyi véráramlást.

Támogatja a magzat egészséges fejlődését

A szardínia olyan egészségügyi előnyöket tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak, a kalcium és a D-vitamin.

Csökkenti a szembetegségek kialakulásának esélyét

A lazacban és szardíniában gazdag étrend segíthet csökkenteni az időskori szembetegségek kockázatát. Ezen betegségek közé tartozik az időskori sárgafolt-degeneráció és a zöldhályog. Emellett az omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a száraz szem szindróma kialakulásának valószínűségét.

Erősíti a csontokat

A szardínia gazdag az egészséges izom- és csontrendszerhez nélkülözhetetlen tápanyagokban. Ezek közé tartozik a fehérje, a magnézium, a kalcium és a D-vitamin.

Kapcsolódó írásaink