Életmód
Szokás, ami árt a magas vérnyomásnak
Ez növeli a szívroham és a stroke kockázatát
Karen Ansel táplálkozási szakértő elmondta, hogy a vérnyomás attól függ, hogyan áramlik a vér az artériákban. Probléma akkor merül fel, ha a vér rendkívül nagy sebességgel áramlik, és ezzel megterheli az artériák falát. Idővel az artériák károsodhatnak, és ez növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A normális vérnyomás kevesebb, mint 120 szisztolés és kevesebb, mint 80 diasztolés - írja a Sports.kz.
Az első számú szokás, amiről le kell mondania, ha magas a vérnyomása, a magas nátrium- és telített zsírtartalmú ételek fogyasztása, nevezetesen az éttermi és a rendkívül feldolgozott élelmiszerek.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - chipsek, kekszek, édességek, csomagolt pékáruk és üdítők - gyakran magas nátrium-, cukor- és telített zsírtartalmúak, valamint tartósítószereket tartalmaznak, amelyek meghosszabbítják az eltarthatósági idejét.
„Nem minden feldolgozás káros” - mondja David L. Katz, MD, PhD, belgyógyász és megelőző orvostudományi szakember, aki táplálkozástudományi háttérrel rendelkezik. „Az ultra-feldolgozott élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az otthoni szakácsok soha vagy szinte soha nem használnak - beleértve az ízesítőket, színezékeket, textúrázókat és emulgeálószereket.”
Nem arról van szó, hogy az alkalmankénti sós-ecetes chips vagy fagyasztott pizza a legrosszabb dolog a világon. A probléma az, hogy milyen mennyiségben kerülnek az étrendünkbe. A modern kutatások összefüggést mutatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a magas vérnyomás között.
Hogyan javítható a vérnyomás
- főzzünk otthon;
- legyünk aktívak;
- lazítson.
Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikusan stresszes embereknél 61%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, mint azoknál, akiknél a stressz szintje alacsony.