Életmód

Így csökkenthető a vérnyomás gyógyszerek nélkül

Ezzel a stroke és a szívroham milliónyi esete megelőzhető

A kutatók ismét bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy miért káros a felesleges só, és mi történik, ha nem sózzuk tovább az ételeinket. Ezek az eredmények különösen fontosak a magas vérnyomásban szenvedők számára – számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Így csökkenthető a vérnyomás gyógyszerek nélkül
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/Frédéric Cirou

A felnőttek számára ajánlott maximális sófogyasztás körülbelül öt gramm só naponta, ami egy teáskanálnyi sót jelent. A valóságban azonban a legtöbb ember ennél sokkal többet eszik, mondják az orvosok. A só sok termékben rejtve van: például már egy kolbászt, sajtot és ketchupot tartalmazó szendvics elfogyasztásával is elérhetjük a napi normát – írja a Sports.kz.

Ha túl sok só van a szervezetben, az kihat az egészségre. A testsúly több lesz, ödéma, fejfájás jelentkezik – és ez nem a teljes lista. A kellemetlen következmények elkerülése érdekében a tudósok erősen javasolják, hogy kevesebb sót fogyasszon. A stroke és a szívroham milliónyi esete megelőzhető, ha akár csak egy grammról is lemond.

Kínai tudósok új tanulmánya kimutatta, hogy ha az ország lakói mindössze egy grammal csökkentik a sófogyasztásukat, akkor a szívkoszorúér-betegség kockázata átlagosan négy százalékkal, a stroke kockázata pedig hat százalékkal csökken.

„Ha ezt a sófogyasztási szintet 2030-ig sikerül tartani, akkor mintegy kilencmillió szív- és érrendszeri megbetegedésből négymillió halálos kimenetelű esetet lehetne megelőzni” – kommentálta a tanulmányt az orvos.

A kevesebb só fogyasztására vonatkozó ajánlást különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és általában a vérnyomásproblémákkal küzdőknek kellene megfogadniuk.

Ha minden nap a magas vérnyomásban szenvedő emberek étrendjében egy teáskanálnyi sóval kevesebb lesz, hét nap múlva pozitív hatást fognak észrevenni. A vérnyomás a szokásoshoz képest hat százalékkal csökken, és minden héten javul az állapot. A hatás hasonló a magas vérnyomás elleni népszerű gyógyszerek szedéséhez – állítják a Sydney-i Egyetem tudósai. Ugyanakkor az alanyok nem változtatták meg gyökeresen az étrendjüket – egyszerűen csak nem voltak hajlandóak élelmiszert vásárolni és otthon főztek!

Miért olyan rossz a só az ereknek?

Amikor a nátrium a véráramba kerül, egyfajta szivaccsá válik a víz számára. Emiatt megnő a folyadék mennyisége a szervezetben, és az erek falára nehezedő nyomás is megnő. Törékenyebbé válnak, az ember nyomásingadozástól szenved.

Az étrendben lévő túlzott só a stroke, a szívroham, a szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség és más CVD-kórképek fokozott kockázatát jelenti.

Kapcsolódó írásaink