Életmód

Ez történik, ha minden nap zabpelyhet eszünk

Jó rostforrás

Az előnyeiről ismert, teljes kiőrlésű reggeli étel nyerő választásnak tűnik – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Ez történik, ha minden nap zabpelyhet eszünk
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/VOISIN

A zabpehely előnyeiről ír a Sports.kz.

  • Jó rostforrás a szív és az emésztőrendszer egészségéért;
  • Növeli a jóllakottság érzését, segít az éhségérzet szabályozásában;
  • A telítettség elősegítésével segíthet a fogyásban;
  • Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet;
  • Támogatja a rendszeres emésztést és a bélrendszer egészségét;
  • Segít a vércukorszint szabályozásában;
  • Az egészséges bélmikrobiom számára hasznos vegyületeket tartalmaz;
  • Oldható rostokkal javítja a szív egészségét;
  • Fehérjeforrásként szolgál;
  • Olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint a mangán, magnézium, vas és foszfor;
  • Csökkentheti a gyulladást;
  • Meghosszabbítja az életet.

Egy csésze főtt zabpehely 4 gramm rostot tartalmaz, ami a napi érték 14 százalékát teszi ki.

„A zabpehely egy teljes kiőrlésű gabona, amely magas oldható rosttartalmú, ami lassítja az emésztést, így teltségérzetet biztosít” – magyarázta Emily Dankers táplálkozási szakértő, írja az Eatthis.

Egy tanulmány szerint a régimódi zabpehely és az instant zabpehely jelentősen javította az étvágykontrollt négy órán belül.

Mivel a zabpehely jó rostforrás, amely lassítja az emésztést, megakadályozhatja a túlevést a nap folyamán – tette hozzá Trista Best táplálkozási szakértő.

A 2023-as átfogó áttekintés megjegyezte, hogy számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy a zab szerepet játszik az elhízás megelőzésében és a fogyásban.

„A zabpehelyben lévő rostok elősegítik a gyomor-bélrendszer egészségét, beleértve a rendszeres székletürítést” – mondta Amy Goodson dietetikus.

Ha eddig nem sok rostot fogyasztott és elkezd minden nap zabpelyhet enni, Goodson azt javasolja, hogy a napi rostbevitel növekedésével növelje a folyadékbevitelt, mivel a rostok vízhez kötődnek.

Napi fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában is, mivel magas a rosttartalma. Segít lelassítani azt a sebességet, amellyel az étrendből származó szénhidrátok a véráramba jutnak, így a vércukorszint egyenletesebbé válik a nap folyamán.

A Foods című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a zab gazdag egyedülálló fitokemikáliákban, köztük béta-glükánban, rezisztens keményítőben és fenolokban, amelyek hatással vannak a bélmikrobiomra.

A bélmikrobiom a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok közössége, amelyek a gyomor-bélrendszerben élnek, és fontos szerepet játszanak az emésztésben, az immunitásban, sőt az agy egészségében is. Az egészséges bélrendszer segíthet megelőzni számos betegséget, például az elhízást, a cukorbetegséget és a vastagbélrákot.

„A zab olyan összetevő, amely a szív egészségének szempontjából reflektorfényben van. A kutatások továbbra is azt mutatják, hogy e rostban gazdag élelmiszer rendszeres fogyasztása csökkenti a »rossz« koleszterinszintet” – mondta Mackenzie Burgess táplálkozási szakértő.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a túlsúlyosnak tartott emberek képesek voltak fogyni, ha a napi kalóriabevitelük 30 százalékára emelték a fehérjebevitelüket.

A krónikus gyulladás számos egészségügyi problémát okozhat, az anyagcserezavaroktól kezdve az emelkedett trigliceridszintig és a súlygyarapodásig. Ha minden nap zabpelyhet fogyaszt, csökkentheti ezeknek a problémáknak a kockázatát. Számos tanulmány kimutatta a zab gyulladáscsökkentő tulajdonságait, köszönhetően a gabonaféle béta-glükán tartalmának.

A zabpehely az egyik legjobb élelmiszer a hosszú élettartam szempontjából. Egy tanulmány szerint a zab segíthet csökkenteni az autoimmun betegségek, a szívbetegségek és még a súlygyarapodás kockázatát is. Emellett az Amerikai Szív Szövetség szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a halálozási arányt.

A zabhely ártalmas is lehet

A klórmekvát nevű növényvédő szerrel való esetleges érintkezés, amely egészségügyi problémákat okozhat.

Egyeseknél hasi puffadást okozhat, különösen azoknál, akiknek újdonság a magas rosttartalmú ételek fogyasztása.

Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, ha túlzott mennyiségben vagy magas kalóriatartalmú feltétekkel fogyasztják.

Kapcsolódó írásaink