Életmód
Ez történik, ha minden nap zabpelyhet eszünk
Jó rostforrás
A zabpehely előnyeiről ír a Sports.kz.
- Jó rostforrás a szív és az emésztőrendszer egészségéért;
- Növeli a jóllakottság érzését, segít az éhségérzet szabályozásában;
- A telítettség elősegítésével segíthet a fogyásban;
- Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet;
- Támogatja a rendszeres emésztést és a bélrendszer egészségét;
- Segít a vércukorszint szabályozásában;
- Az egészséges bélmikrobiom számára hasznos vegyületeket tartalmaz;
- Oldható rostokkal javítja a szív egészségét;
- Fehérjeforrásként szolgál;
- Olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint a mangán, magnézium, vas és foszfor;
- Csökkentheti a gyulladást;
- Meghosszabbítja az életet.
Egy csésze főtt zabpehely 4 gramm rostot tartalmaz, ami a napi érték 14 százalékát teszi ki.
„A zabpehely egy teljes kiőrlésű gabona, amely magas oldható rosttartalmú, ami lassítja az emésztést, így teltségérzetet biztosít” – magyarázta Emily Dankers táplálkozási szakértő, írja az Eatthis.
Egy tanulmány szerint a régimódi zabpehely és az instant zabpehely jelentősen javította az étvágykontrollt négy órán belül.
Mivel a zabpehely jó rostforrás, amely lassítja az emésztést, megakadályozhatja a túlevést a nap folyamán – tette hozzá Trista Best táplálkozási szakértő.
A 2023-as átfogó áttekintés megjegyezte, hogy számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy a zab szerepet játszik az elhízás megelőzésében és a fogyásban.
„A zabpehelyben lévő rostok elősegítik a gyomor-bélrendszer egészségét, beleértve a rendszeres székletürítést” – mondta Amy Goodson dietetikus.
Ha eddig nem sok rostot fogyasztott és elkezd minden nap zabpelyhet enni, Goodson azt javasolja, hogy a napi rostbevitel növekedésével növelje a folyadékbevitelt, mivel a rostok vízhez kötődnek.
Napi fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában is, mivel magas a rosttartalma. Segít lelassítani azt a sebességet, amellyel az étrendből származó szénhidrátok a véráramba jutnak, így a vércukorszint egyenletesebbé válik a nap folyamán.
A Foods című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a zab gazdag egyedülálló fitokemikáliákban, köztük béta-glükánban, rezisztens keményítőben és fenolokban, amelyek hatással vannak a bélmikrobiomra.
A bélmikrobiom a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok közössége, amelyek a gyomor-bélrendszerben élnek, és fontos szerepet játszanak az emésztésben, az immunitásban, sőt az agy egészségében is. Az egészséges bélrendszer segíthet megelőzni számos betegséget, például az elhízást, a cukorbetegséget és a vastagbélrákot.
„A zab olyan összetevő, amely a szív egészségének szempontjából reflektorfényben van. A kutatások továbbra is azt mutatják, hogy e rostban gazdag élelmiszer rendszeres fogyasztása csökkenti a »rossz« koleszterinszintet” – mondta Mackenzie Burgess táplálkozási szakértő.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a túlsúlyosnak tartott emberek képesek voltak fogyni, ha a napi kalóriabevitelük 30 százalékára emelték a fehérjebevitelüket.
A krónikus gyulladás számos egészségügyi problémát okozhat, az anyagcserezavaroktól kezdve az emelkedett trigliceridszintig és a súlygyarapodásig. Ha minden nap zabpelyhet fogyaszt, csökkentheti ezeknek a problémáknak a kockázatát. Számos tanulmány kimutatta a zab gyulladáscsökkentő tulajdonságait, köszönhetően a gabonaféle béta-glükán tartalmának.
A zabpehely az egyik legjobb élelmiszer a hosszú élettartam szempontjából. Egy tanulmány szerint a zab segíthet csökkenteni az autoimmun betegségek, a szívbetegségek és még a súlygyarapodás kockázatát is. Emellett az Amerikai Szív Szövetség szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a halálozási arányt.
A zabhely ártalmas is lehet
A klórmekvát nevű növényvédő szerrel való esetleges érintkezés, amely egészségügyi problémákat okozhat.
Egyeseknél hasi puffadást okozhat, különösen azoknál, akiknek újdonság a magas rosttartalmú ételek fogyasztása.
Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, ha túlzott mennyiségben vagy magas kalóriatartalmú feltétekkel fogyasztják.