Életmód

A legjobb vacsora nőknek 50 év felett

A kor előrehaladtával minden falat étel számít

50 éves kor után az ember anyagcseréje lassulni kezd, így a lefekvés előtti étkezés káros lehet az egészségre. Fontos tudni, hogy milyen ételeket érdemes enni lefekvés előtt ebben a korban – írta meg az RBC-Ukrajna.

A legjobb vacsora nőknek 50 év felett
50 éves kor felett a mozgás és az egészséges étkezés is kiemelt figyelmet érdemel (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A bélproblémák elkerülése érdekében fontos az egészséges táplálkozás.

A kor előrehaladtával minden falat étel számít. Ezért a vacsorának kiegyensúlyozottnak kell lennie, és tartalmaznia kell fehérjéket, vitaminokat és rostokat. A legjobb élelmiszerek a következők:

  • párolt marhahús, csirke vagy hal;
  • zöldségek;
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek;
  • zabpehely vagy hajdina, rántotta.

A gyümölcsöket nem szabad késő este túlzásba vinni, mert magas cukortartalmuk miatt puffadást okozhatnak.

Tara Tomaino táplálkozási szakértő szerint a lazac a legjobb étel az 50 év felettiek számára omega-3 tartalma miatt.

A lazac kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a vörös húsok, és kiváló fehérjeválaszték, amelyet hetente legalább egyszer be kell iktatni az étrendbe.

Fontos, hogy a vacsora legkorábban öt órával ebéd után és három órával lefekvés előtt legyen. Az esti étkezés után jobb, ha sétálunk egyet, mintha a kanapén feküdnénk.

Milyen étrendet részesítsünk előnyben 50 éves korban?

A mediterrán étrend a szív egészségére összpontosít, és magában foglalja a zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, gyógynövényeket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, fűszereket és más növényi alapú élelmiszereket. Az olívaolaj az egészséges zsírok fő forrása ebben az étrendben.

Emellett a víz rendkívül fontos tápanyag, mivel számos gyógyszer növelheti a kiszáradás esélyét. Ráadásul az egyik legfontosabb ásványi anyag, amire szükségünk van, a rost, felszívja a vizet. Így egész nap folyamatosan folyadékot kell fogyasztani.

Hozzá kell tennünk, hogy a túró rendkívül fontos az idősek számára. Ez ugyanis felbecsülhetetlen értékű tejsavófehérje-forrás, amely serkenti a fehérjeszintézist a szervezetben. A fehérje pedig különösen hasznos az izomszövet erősítéséhez, amely a korral veszíteni kezd tömegéből.

Kapcsolódó írásaink